Mezinárodní filmový festival v Torontu 2011

13. 9. 2011 11:25
Mezinárodní filmový festival v Torontu se koná ve dnech 8. - 18. září 2011. Jedná se o obří filmový podnik, kde se promítá na tři stovky filmů z šedesáti zemí světa.
Mezinárodní filmový festival v Torontu
Mezinárodní filmový festival v Torontu | Foto: Reuters

Spolupracovník Aktuálně.cz Michal Procházka vám na svém blogu z filmového festivalu v Torontu nabízí to nejzajímavější z této mamutí filmové přehlídky.

Torontský festival vznikl v roce 1976 a v současnosti se řadí k nejprestižnějším přehlídkám na světě. Akce známá jako "TIFF" se stává čím dál tím důležitějším místem pro filmy i pro byznys - neamerickým filmům často slouží jako vstupní brána na severoamerický trh.

Má jen diváckou soutěž, v níž však nezřídka vítězí filmy, které později uspějí v boji o Oscary. V roce 2010 například hlavní cenu získal snímek Králova řeč, který si později odnesl čtyři sošky - včetně té hlavní za nejlepší film roku.

Nálepka Toronta coby začátku oscarové sezony ještě získala na důležitosti po nástupu finanční krize. Pro americká studia je levnější, aby předvedla akademikům své adepty na Oscary v Torontu, než aby s filmy jela na festivaly do Evropy.

MFF v Torontu 2011

36. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Torontu se koná ve dnech 8. - 18. září 2011. Obří filmový podnik nabízí na tři stovky filmů z šedesáti zemí světa; hranice festival nezná ani z pohledu stylu, žánrů nebo vkusu.

Kromě hollywoodských produkcí, z nichž některé budou jistě později apelovat i na Oscara, se zde objevuje i koprodukční "Cigán" Martina Šulíka a "Alois Nebel" režiséra Tomáše Luňáka.

 

Právě se děje

Další zprávy