Magnesia Litera

Aktualizováno 25. 4. 2013 19:47
Magnesia Litera je nejprestižnější české literární ocenění, které od roku 2002 uděluje občanské sdružení Litera.
Magnesia Litera
Magnesia Litera | Foto: Aktuálně.cz

Magnesia Litera je nejprestižnější české literární ocenění, které od roku 2002 uděluje občanské sdružení Litera. Ceny si kladou za cíl propagovat kvalitní literaturu a dobré knihy bez ohledu na žánry, a proto se svými devíti kategoriemi snaží postihnout domácí knižní produkci v celé šíři.

V roce 2013 zvítězila v hlavní kategorii kniha Rybí krev Jiřího Hájíčka vydaná v nakladatelství Host.
V kategorii próza dostala cenu Zuzana Brabcová za Stropy, za poezii pak Jakub Řehák za sbírku Past na Brigitu. V dětské literatuře byla oceněna kniha Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha. Nejlepší literaturou faktu se stal životopis Zdeňka Nejedlého od Jiřího Křesťana. Objevem roku se stal Jaroslav Žváček s knížkou Lístek na cestu z pekla.

Za nakladatelský počin bylo oceněno Druhé město za vydání Živ jsem byl! od Ivana Wernische. Cena za nejlepší překlad byla přisouzena Z lemu snu Richarda Pietrassa v překladu Věry Koubové.

Čtenáři pak zvolili Kateřinu Tučkovou a její Žítkovské bohyně.

V minulých letech hlavní ocenění Kniha roku získali Jan Balabán, Petra Soukupová, Bohumila Grögerová nebo Petr Nikl.

Jednotlivé kategorie
Největší prestiž se přisuzuje kategorii Kniha roku, která je společně s Literou pro objev roku a Cenou čtenářů není nijak úzce profilovaná.

Další ceny se udělují dle jednotlivých dle jednotlivých forem - za prózu, poezii, knihu pro děti a mládež a literaturu faktu. Litera pak obdrží i nejlepší překladová kniha a nejlepší nakladatelský čin.

 

Právě se děje

Další zprávy