Josef Jungmann

30. 11. 2014 21:34
Josef Jungmann byl český filolog, spisovatel a překladatel. Byl vůdčí postavou druhé generace národních obrozenců.
Josef Jungmann
Josef Jungmann | Foto: Wikipedia

Život Josefa Jungmanna

Narodil se v roce 1773 v Hudlicích u Berouna do rodiny ševce, který měl celkem 10 dětí. Základní školu studoval v Berouně, v letech 1788–1792 studoval na piaristickém gymnáziu v Praze. Jeho matka si přála, aby byl knězem, což se však nestalo.

Po složení maturitní zkoušky začal studovat filozofii na filozofické fakultě v Praze, a to mezi lety 1792–1799. Později také začal studovat právo, ale obor nedokončil. Od roku 1799 pracoval jakou učitel na litoměřickém gymnáziu. V roce 1800 se oženil s Johannou z Černčič. Jungmann se stal prvním učitelem češtiny v českých zemích.

Základní údaje

Narození: 16. července 1773

Úmrtí: 14. listopadu 1847

Rodina: manželka Johanna Světecká

Zásadní vliv na Jungmannovo smýšlení měli osvícenští a vlastenečtí učitelé na filozofické fakultě. V době studií byl u vlastenecky smýšlející veřejnosti znám jako autor básní z Puchmajerových almanachů. Za primární znak národa považoval jazyk a podle něj byl Čechem ten, kdo češtinu ovládal.

První generace národních buditelů používala češtinu spíše pro přístupnější texty, Jungmann si určil náročný cíl. Chtěl v češtině psát literaturu uměleckou a odbornou. Neopominutelnými prostředky k tomu úkolu bylo češtinu rozvíjet a vylepšovat.

Jungmann dával svým přátelům z vědeckých kruhů podněty k vytváření nového českého názvosloví, které bylo nutné pro další rozvíjení vědy v českém jazyce. Od roku 1821 začal s Janem Evangelistou Purkyněm a Janem Svatuplukem Preslem vydávat česky psaný vědecký časopis Krok.

V roce 1815 přešel do Prahy, kde učil humanitní předměty na Staroměstském gymnáziu. V roce 1834 byl jmenován ředitelem gymnázia. Pedagogické praxi se věnoval až do odchodu do důchodu v roce 1845.

Jungmann se za života dočkal několika poct. Roku 1834 se stal členem Královské české učené společnosti, poté vídeňské akademie. Roku 1840 se stal rektorem pražské univerzity. Zemřel v roce 1847 v Praze.

Dílo Josefa Jungmanna

V roce 1806 vydal Dvojí rozmlouvání o jazyku českém, ve kterém zformuloval svůj jazykový program. V textu vyzdvihuje veleslavínskou češtinu a kritizuje současnou úroveň jazyka. Ve stati spolu rozmlouvají Čech, Němec a Čech z veleslavínské doby. Čech se vyjadřuje nesrozumitelně a poloněmecky, Němec za to Čecha kritizuje.

V roce 1820 vydává Slovesnost aneb nauka o výmluvnosti básnické i řečnické se sbírkou příkladů nevázané i vázané řeči, což je první česká čítanka a učebnice literární historie.

Přehled nejdůležitějších děl

Rozmlouvání o jazyce českém, O počátku a proměnách pravopisu českého, Slovník česko-německý, Historie literatury české aneb soustavný přehled spisů českých s krátkou historií národu, osvícení a jazyka

Historie literatury české aneb soustavný přehled spisů českých s krátkou historií národu, osvícení a jazyka (1825) je první česky psanou prací o dějinách české literatury, kterou dělí na šest částí: 1) Od počátku až po vymření Přemyslovců (1306), 2) 1306 – až do Husa, 3) Od Husa po rozšíření knihtisku, 4)  Od rozšíření knihtisku do přemožení nekatolické strany, 5) Od přemožení nekatolické strany do zavedení němčiny do škol a úřadů, 6) Od zavedení němčiny do škol a úřadů do své doby.

Obsáhlý Slovník česko-německý vydával mezi lety 1834 –1937 a měl celkem pět dílů a přes 120 000 hesel.

Původní literatura národního rázu nezastírá a co strom samorostlý ke své zemi nejlépe se hodí. Literatura samých překladů jest zahrada cizokrajnými stromy osázená. Jako národní kroj, tak původní literatura národu sluší.

Josef Jungmann

Jungmann také přeložil řadu děl z angličtiny, němčiny a francouzštiny. Např. Ztracený ráj Johna Miltonta, Atala aneb Láska dvou divochů na poušti od Francoise Rene de Chateaubrianda a díla Friedricha Schillera a Johanna Wolfganga Goetheho (Herman a Dorota). K překladům připojoval hesláře slov, které čtenáři ulehčovaly četbu.

Kromě vědecké literatury psal také poezii. V roce 1806 napsal básnickou romanci Oldřich a Božena.

 

Právě se děje

Další zprávy