Dexter

24. 9. 2011 20:38
Seriál Dexter se v USA vysílal v letech 2006 až 2013.
Dexter.
Dexter. | Foto: Hratelně.cz

Dexter je americký seriál (krimi drama) z produkce kabelové televizní stanice Showtime, kterou vlastní mediální skupina CBS Corporation. Televize je známá vysíláním provokativních seriálů jako např. Tráva (2005) nebo Californication (2007), které mají u diváků úspěch, avšak obdržely ve většině zemí vysoký rating přístupnosti.

Pilotní padesátiminutová epizoda seriálu Dexter byla odvysílána prvního října 2006. První série je adaptací románu Drasticky děsivý Dexter Jeffa Lindsaye, další napsal scenárista James Manos jr. Dvacátého druhého září 2013 měl ve Spojených státech premiéru poslední díl osmé série a celého seriálu. V Česku Dextera od ledna 2011 vysílala televize Prima Cool, seriál je nadabovaný.

Děj

Seriál se odehrává v americkém Miami. Hlavní postavou a vypravěčem je Dexter Morgan (Michael C. Hall), který pracuje pro miamskou policii v oddělení vražd jako forenzní expert na skvrny od krve. U policie pracuje také jeho sestra Debra (Jennifer Carpenterová). Dexter chodí s Ritou (Julie Benzová) a navenek působí jako normální sympatický člověk. Žije však dvojí život: v noci se mění v chladnokrevného sériového vraha. Na vlastní pěst vyhledává nepotrestané zločince a bere spravedlnost do vlastních rukou. Dexter a jeho bratr byli v dětství svědky toho, jak někdo brutálně zabil jejich matku motorovou pilou. Tento zážitek Dextera hluboce psychologicky poznamenal a způsobil jeho sociopatické chování a intenzivní touhu zabíjet. Harry Morgan, adoptivní otec Dextera, si byl těchto tendencí vědom a snažil se je v synovi potlačovat. Později zjistil, že je lepší Dextera naučit obezřetnosti a obratnosti v zabíjení, aby se nedostal do potíží se zákonem. Vytvořil pro něj tzv. Harrryho kodex, který má dva hlavní body - nenechat se nikdy chytit a nezabíjet nevinné lidi, ale pouze vrahy.

Úspěchy seriálu

Dexter vyhrál desítky seriálových ocenění, mezi nejznámější patří dva Zlaté glóby z roku 2010, které obdrželi Michael C. Hall za roli Dextera a John Lithgow za vedlejší roli vraha Arthura. Seriál získal od Metacritic.com, stránky shromažďující recenze a kritiky na hudbu, filmy, seriály a hry, 77 bodů ze sta. V největší světové databázi filmů IMDb.com má seriál přes čtyřicet tisíc hodnocení, které seriálu dohromady dávají 9,2 z 10. Dexter je tak podle hlasujících 20. nejoblíbenějším seriálem v databázi. Na CSFD.cz (česko-slovenská obdoba IMDb.com) má Dexter vysokých 90 procent a je 14. nejlepším seriálem. Sledovanost páté série v USA byla rekordní – přes pět milionů diváků týdně. První díl vysílaný v Česku sledovalo přes 200 tisíc diváků. Na Dexterovi je oceňována zejména propracovaná psychologie postav, napínavý děj a černý humor.

Negativní ohlasy

Seriál čelil kritice od americké Rodičovské televizní rady, která majitelům televize vyčítala např. zobrazování explicitního násilí a vzbuzování sympatií k sériovému vrahovi. Vysílání první epizody na veřejné televitní stanici bylo částečně cenzurováno a díl obdržel rating TV-14 (nevhodné pro diváky pod 14 let). Rating celého seriálu je TV-MA neboli obsah nevhodný pro diváky mladší sedmnácti let.

 

Právě se děje

Další zprávy