David Černý

21. 9. 2011 10:44
Výtvarník, sochař a laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého David Černý je jednou z nejvýraznějších postav současného tuzemského umění.
David Černý: Dick
David Černý: Dick | Foto: Dvorak Sec Contemporary

Výtvarník, sochař a laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého David Černý je jednou z nejvýraznějších postav současného tuzemského umění. Mediálně proslul zejména svou instalací Entropa nebo umístěním růžového tanku na pražském Smíchově. Spoluzakládal "uměleckou továrnu" Meet Factory, věnující se zejména výtvarnému umění.

David Černý se z původně undergroundového "zlobivého" umělce s neotřelým přístupem k tvorbě, stal postupně člověkem, jehož anarchie a protesty jsou mnohdy realizovány v rámci státních zakázek. Kromě toho se z něho stává téměř mediální mýtus.

Černý si často hraje jak s veřejností i médii a v konečném důsledku to činí jeho práci povrchnější než skutečně je. Tím často může škodit sám sobě, jelikož originalitu a vynalézavost mu nikdo upřít nemůže.

Poprvé si (i mezinárodně) získal pozornost v roce 1991, kdy přebarvil Sovětský tank na růžovo. Široká veřejnost si jeho jméno nejspíše spojí zejména s instalací Entropa, kterou vytvořil (spolu s Krištofem Kinterou a Tomášem Pospiszylem) v době českého předsednictví EU.

Jednotlivé členské země tu byly, v podobě skládačky, zobrazeny ve svých stereotypech. Velkou nelibost vyvolala Entropa zejména u Bulharů, jejichž země byla zobrazena v podobě tureckého záchodu. Německá síť dálnic byla zase nainstalována do tvaru připomínajícího hákový kříž a dánská stavba z LEGA mnohým připomněla karikaturu proroka Mohammeda.

Některé z jeho instalací jsou umístěny přímo po Praze - na žižkovské televizní věži, lezou postavy miminek, na Václavském náměstí je u stropu pasáže Lucerna socha svatého Václava sedícího na břiše mrtvého koně. Na Kampě je potom umístěna jeho čůrající fontána.

David Černý se narodil 15. prosince 1967 v Praze. V letech 1988 až 1996 studoval a působil na pražské Vysoké škole uměleckoprůmyslové.

Absolvoval residenční pobyty ve švýcarském Boswilu (1991) a newyorských P.S.I. artists residence (1994 - 95) a Whitney Museum Independent Study Program (1995 - 96).

 

Právě se děje

Další zprávy