Adele

28. 2. 2012 19:17
Adele je aktuálně nejúspěšnější popová zpěvačka, jejíž prodejní úspěchy navíc stvrzuje kladné přijetí kritikou a několik získaných hudebních ocenění Grammy a Brit Awards.
Adele
Adele | Foto: Reuters

Adele je aktuálně nejúspěšnější popová zpěvačka, jejíž komerční úspěchy navíc stvrzuje kladné přijetí kritikou a několik získaných hudebních ocenění. Album 21, případně skladby z něj, jí totiž získalo jak prestižní hudební ceny Grammy, tak jejich britskou obdobu Brit Awards.

Úspěch měla už debutová nahrávka 19, nicméně celosvětovým fenoménem se Adele stala s následující 21. Té se v roce 2011 prodalo více než patnáct milionů kopií, což je zhruba třikrát tolik, co měla druhá nejprodávanější deska Born This Way od Lady Gaga.

Získaná ocenění

První cenu Brit Awards mladá Britka získala už v roce 2008, kdy získala cenu kritiků, jež se obvykle uděluje právě mladým hudebníkům na vzestupu. Týž rok přitom vyšla debutová deska 19, která navíc získala i ocenění BBC Sound of 2008 a brzy po jejím vydání následoval i komerční úspěch v rodné Británii. Nahrávka získala čtyřnásobnou platinovou desku.

Jakýmsi prvním velkým krokem do světa byly ocenění Grammy z roku 2009, kde Adele zvítězila v kategoriích nejlepší ženský pěvecký výkon a nejlepší nový umělec.

Opravdovým fenoménem se však stala až s deskou 21 z roku 2011, díky níž je Adele vůbec nejúspěšnější osobností oslav hudebního byznysu Grammy 2012. Odtud si odnesla dokonce šest sošek, za prvenství v kategoriích album roku, nahrávka roku, píseň roku, nejlepší krátkometrážní video, nejlepší popová píseň sólo a nejlepší popové album.

Dominanci alba 21 hudebnímu trhu v roce 2011 pak stvrzují i dvě ceny Brit Awards a tři American Music Awards.

 

Právě se děje

Další zprávy