Brit Awards

24. 2. 2012 1:30
Brit Awards, někdy zkracováno na Brits, je hudební ocenění udělované asociací Britského hudebního průmyslu, které je v podstatě britským ekvivalentem amerických Grammy.
Brit Awards.
Brit Awards. | Foto: Reuters

Brit Awards, někdy zkracováno na Brits, je hudební ocenění udělované asociací Britského hudebního průmyslu, které je v podstatě britským ekvivalentem amerických Grammy. Každoročně se udělují od roku 1977 nejvýraznějším umělcům a osobnostem pop music z Velké Británie.

Historicky nejúspěšnějším a nejvíckrát oceněným umělcem je Robbie Williams, jenž získal dvanáct cen jakožto sólový zpěvák a dalších pět jako člen kapely Take That.

Vyhlašované kategorie

Aktuálně se Brit Awards předávají v jedenácti kategoriích, jež lze rozdělit na britskou a mezinárodní část. Výjimkou je pouze cena za celoživotní hudební přínos, která se ovšem vyhlašuje jen v některých letech.

Britská i mezinárodní část rozdávají ceny v kategoriích nejlepší mužský výkon, nejlepší ženský výkon, nejlepší zahraniční album a objev roku. Britská část ještě oceňuje nejlepší kapelu a singl, spadá pak do ní i cena kritiků.

Historicky úspěšní umělci

Na sedmnáctinásobného vítěze Robbieho Williamse sice už ostatní poměrně ztrácí, přičemž na druhém místě je společně s jeho kapelou Take That a "pouhými" osmi soškami Annie Lennox, která proslula jakožto členka synthpopového dua Eurytmics.

Sedm sošek pak drží Coldplay, šest jich mají na kontě Oasis a o jednu méně získali Spice Girls, Arctic Monkeys, Phil Collins a George Michael.

 

Právě se děje

Další zprávy