Prošlé potraviny

9. 3. 2012 15:58
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při běžných kontrolách obchodních řetězců nachází prošlé zboží a další případy klamání zákazníka.

Případy přebalování zboží a přepisování doby spotřeby u potravin se na veřejnosti objevily již v roce 2005, v současné době však těchto přestupků vůči zákazníkům neustále přibývá. Státní zemědělská a potravinářská inspekce při běžných kontrolách obchodních řetězců běžně nachází prošlé zboží a další případy klamání zákazníka. S nepravdivě uvedenými daty spotřeby se inspekce setkala u většiny největších obchodních řetězců v České republice. Mezi provinilé obchodníky se řadí řetězce Albert, Billa, Coop, Kaufland nebo Tesco.

Nejčastějším terčem přepisování dat spotřeby bývají sýry a salámy určené pro pultový prodej, které je třeba naporcovat a znovu opatřit novým obalem včetně štítku. Trvanlivost na obalu bývá prodloužena až o týden.

Rostoucí počet případů vadných potravin má hned několik možných vysvětlení. Podle inspektorů ze Státní zemědělská a potravinářská inspekce je situace způsobena tlakem obchodníků na výrobce potravin, kteří jsou nuceni snižovat cenu. Jistou roli může hrát také zvýšení vzdělanosti zákazníka, který si začíná všímat původu zboží a informací o jeho složení a době spotřeby. To se odráží i na počtu upozornění ze strany nakupujících, inspekce od spotřebitelů letos v lednu a v únoru dostala 2,5krát více podnětů ke kontrolám než vloni.

I když se řetězce odvolávají na pochybení ze strany jednotlivých zaměstnanců a slibují okamžitou nápravu, případy klamání zákazníka se objevují neustále. Se všemi obchodníky, u kterých se objevila změna doby spotřeby, bude ze strany inspekce zahájeno správní řízení dle zákona o ochraně spotřebitelů. Kromě velkých řetězců se začaly případy změny či úmyslného ostranění data spotřeby objevovat i ve vietnamských večerkách.

Obvinění z klamání zákazníka se projevuje i na reakci jednotlivých řetězců. Nejen že většina z nich plánuje personální změny, Billa slibuje zpřísnění kontroly prodeje a manipulace se zbožím, Tesco plánuje znovu proškolit všechny zaměstnance a Albert reaguje každodenní kontrolou správnosti označení veškerého zboží.

 

Právě se děje

Další zprávy