Leo Express

10. 3. 2012 22:10
Leo Express je nový hráč na poli osobní železniční přepravy v Česku. Pravděpodobně od prosince 2012 bude spolu s Regio Jetem již druhou soukromou konkurencí Českých drah na trase Praha - Ostrava.
Leo Express.
Leo Express. | Foto: Jan Langer

Leo Express je nový hráč na poli osobní železniční přepravy v Česku. Pravděpodobně od prosince 2012 bude spolu s Regio Jetem již druhou soukromou konkurencí Pendolina Českých drah na trase Praha - Ostrava.

Společnost plánuje na této trase provozovat 16 spojů denně. Zajišťovat je budou elektrické soupravy Flirt od švýcarské firmy Stadler. Leo Express s ní uzavřel nákupní smlouvu na pět vlakových jednotek. První si převzal v únoru 2012. Skládají se z luxusních klimatizovaných vozů, na jejich palubě bude na cestující čekat kromě pohodlné jízdy také internetové připojení a elektrické zásuvky.

Před nasazením do ostrého provozu budou vlaky ještě testovány na zkušebním okruhu u Velimi. Nový dopravce plánuje vlastní výcvik strojvůdců a nebude tedy přebírat zaměstnance Českým drahám.

Výhledově jsou v plánech společnosti výběrová řízení na poskytování osobní vlakové přepravy na jiných trasách, které protínají krajská města. Jednou z první tratí, o které se bude bojovat je Ostrava-Opava-Krnov-Olomouc. Další zřejmě Praha - Ústí nad Labem - Děčín a Praha - Ústí nad Labem - Karlovy Vary - Cheb.

Vlaky přišly Leo Express na 1,5 miliardy korun a firma s návratností počítá v rozsahu 7 až 10 let. Jejím majitelem je syn někdejšího většinového vlastníka Hamé Leoš Novotný mladší. Leo Express je akciová splečnost. Většinovým vlastníkem akcií je společnost s ručením omezeným, patřící právě Novotnému.

 

Právě se děje

Další zprávy