SKA Petrohrad

Aktualizováno 26. 4. 2012 10:51
Profil ruského hokejového klubu SKA Petrohrad

SKA Petrohrad je jedním z předních celků Kontinentální hokejové ligy.

Založen byl v roce 1946 a v sovětské éře získal dvě bronzové medaile. Výrazněji se neprosazoval ani v rámci ruské Superligy a do čela pozornosti se dostal až se vznikem Kontinentální hokejové ligy, jejímž účastníkem je od jejího počátku.

V prvním ročníku nastupoval v Tarasovově divizi, kde skončil třetí, celkově osmý a v osmifinále podlehl 0:3 Spartaku Moskva. O rok později však již Západní konferenci dominoval a v základní části získal druhý nejvyšší počet bodů z celé ligy. V prvním kole vyřazovací části však přišel šok v podobě vyřazení osmým celkem západní části ligy Dinamem Riga. O rok později byl Petrohrad na západě třetí (v Bobrovově divizi druhý) a tentokrát již přes první kolo play-off přešel, když vyřadil Spartak Moskva. V dalším kole však nestačil na Atlant Moskevská oblast. V zatím posledním ročníku Petrohrad opět vyhrál Západní konferenci a v prvním kole play-off vyřadil CSKA Moskva. V dalším kole pak narazil opět na Atlant, který porazil 4:2 na zápasy, nad jeho síly však bylo v konferenčním finále moskevské Dynamo, pozdější celkový vítěz celé soutěže.

Česká kolonie v Petrohradu se začala rozrůstat až v posledních letech. Předtím v dresu SKA působil pouze v ročníku 2005/2006 obránce Jiří Matušák a o rok později brankář Martin Prusek, pak až v letech 2009-2011 Petr Čajánek. Od roku 2010 k němu pak přibyli Jakub Štěpánek, Petr Průcha a trenér Václav Sýkora, v ročníku 2011/2012 hájili dres "Vojáků" Jakub Štěpánek, Petr Průcha a na lavičce stál Miloš Říha. Kromě českých hráčů byli oporami mužstva obránci Dmitrij Kalinin, Kirill Koltsov či Denis Grebeškov, a útočníci Tony Mortensson, Patrick Thoresen, Mattias Weinhandl, Maxim Afinogenov, Ivan Něprajev a působil v něm i známý rabiát Jevgenij Arťuchin.

 

Právě se děje

Další zprávy