Neftěchimik Nižněkamsk

27. 3. 2012 16:49
Profil ruského hokejového klubu Neftěchimik Nižněkamsk

Neftěchimik Nižněkamsk je ruský hokejový klub, působící v Kontinentální hokejové lize.

Vznikl v roce 1968 a jeho největším úspěchem před založením KHL bylo vítězství ve Vyšší lize v roce 1995, od té doby nastupoval v ruské Superlize. V KHL hraje od jejího začátku v roce 2008.

V prvním roce v KHL klub z Tatarstánu postoupil do play-off ze 14.místa a v úvodním kole zde vypadl s Lokomotivem Jaroslavl. Druhou sezónu zakončil Nižněkamsk čtvrtým místem ve Východní konferenci (třetí místo v Charlamově divizi), v konferenčním čtvrtfinále pak vyřadil Omsk suverénně 3:0 na zápasy, poté však již nestačil na Ufu. Také v ročníku 2010/2011 se "Petrochemici" prokousali do vyřazovacích bojů, z nichž však vypadli hned po prvním kole, když nestačili na Omsk. Poslední sezónu již na Nižněkamsk místo mezi šestnácti nejlepšími nezbylo, a s kolotočem KHL se proto loučil již po 54 zápasech v základní části.

Šest let hrál za Nižněkamsk slovenský obránce Tomáš Starosta (2004-2010), z českých hráčů zde po jednom roce působili Petr Hubáček, Ladislav Kohn, Pavel Brendl, Libor Pivko a v posledním ročníku 2011/2012 David Nosek. Oporami týmu v této sezóně byli obránci Tuukka Mantyla a Nikolaj Bělov a útočníci Maxim Pestuško, Alexander Koroljuk, Jegor Milovzorov, Denis Archipov nebo slovenský útočník Martin Cibak.

 

Právě se děje

Další zprávy