Lenka Marušková

8. 2. 2012 1:21
Profil české sportovní střelkyně Lenky Maruškové

Lenka Marušková je česká sportovní střelkyně a držitelka stříbrné olympijské medaile z Athén.

Ke střelbě se Marušková dostala ve třinácti let a přivedl jí k ní její otec, bývalý vynikající střelec Vladimír Hyka, který byl také jejím prvním trenérem. Největším dosavadním úspěchem Maruškové je stříbrná medaile na olympiádě v Athénách v roce 2004. Účast na olympijských hrách v Londýně v roce 2012 si Marušková zajistila čtvrtým místem ve střelbě ze vzduchové pistole na mistrovství světa v Mnichově v roce 2010 a na hrách bude chtít jistě napravit svůj nezdar z předchozí olympiády v Pekingu. V bavorské metropoli také získala dva bronzy za střelbu ze sportovní pistole - nejprve v individuální soutěži a poté také v družstvech. Ve stejném roce i městě pak získala i stříbro ve finále Světového poháru.

V roce 2011 pokračovala Marušková v dobrých výsledcích a vybojovala 3. místo opět v Mnichově ve Světovém poháru ve střelbě 30 + 30 ran ze sportovní pistole. Pak se jí sice, i vinou závady na pistoly, nevydařilo mistrovství světa v Bělehradě, vynahradila si to však vítězstvím ve finále Světového poháru v polské Vratislavi ve střelbě ze sportovní pistole. Tím doplnila svoje zatím jediné vítězství v tomto podniku ve střelbě ze vzduchovky z Fort Benningu z roku 2007. Mezi další úspěchy české střelkyně patří bronz ze závodu Světového poháru v Sydney v roce 2007 a bronz z evropského šampionátu v roce 2009.

Trenérem Lenky Maruškové je od roku 2008 její manžel, David Maruška. Marušková je závodnicí Dukly Plzeň a závodí ve střelbě 30 + 30 ran ze sportovní pistole a 40 ran ze vzduchové pistole.

 

Právě se děje

Další zprávy