HC Sparta Praha

Aktualizováno 23. 4. 2012 15:46
HC Sparta Praha je týmem hrajícím v Tipsport extralize ledního hokeje v sezóně 2011/2012

Umístění v sezóně 2011/12: 5. místo

Sparta zažila před sezónou 2011/12 zemětřesení v kádru. Po kolapsu v uplynulém ročníku extraligy, kdy skončila dvanáctá a poprvé od roku 1995 nepronikla do play off, přišlo letos na jaře a v létě 11 hokejistů.
Spartu mimo jiné posílili Angel Krstev a Michal Sersen z ruského Jakatěrinburgu, Petr Tenkrát z finského Oulu, zlínský Ivan Rachůnek, litvínovský Peter Jánský nebo Jaroslav Kasík z Popradu. Se stejným počtem hráčů se klub rozžehnal. Z kádru zmizely dlouholeté opory David Výborný a Ondřej Kratěna. Odešli i Michal Gulaši, Petr Macholda nebo Marek Bartánus. Novým trenérem se stal Josef Jandač.

Základní část

Od začátku sezóny se Sparta pohybovala v horních patrech tabulky. Musela se sice vyrovnat se smrtí bývalého hráče Jana Marka a třetího z bratrské trojice Rachůnkových, kteří hrají ve Spartě. Proto měla pomalejší rozjezd, po první čtvrtině byla šestá, po polovině soutěže však již byla v čele a první místo si udržela až do konce základní části soutěže.

Sparta ovládla řadu individuálních statistik - Pöpperle byl nejlepším brankářem s úspěšností 93,52 procenta a průměrem obdržených branek jen těsně nad dvě branky. Sparta měla suverénně nejlepší defenzívu soutěže, druhý v pořadí - Zlín - dostal o skoro 20 branek více. Holešovický celek však měl sílu i vepředu, kde řádila dvojice Ton - Tenkrát, která dohromady nastřádala 106 bodů (Ton byl v celkovém pořadí třetí, Tenkrát osmý). Sparta si připsala také nejvíce výher v normální hrací době, ale také nejvíce prodloužení (18), z nichž však v deseti prohrála.

Play-off

Co to však všechno bylo Spartě platné, když v play-off nedokázala tyto svoje přednosti potvrdit a proti nadšeně bojující Kometě Brno uhrála jen dva zápasy a vypadla hned v prvním kole. Po sezóně celek opustil brankář Tomáš Pöpperle, kterého ve sparťanské brance nahradil Marek Schwarz, naopak novou smlouvu uzavřela Sparta s obráncem Troyem Milamem. Rudí budou mít v sezóně 2012/2013 také nového trenéra, Josefa Jandače, který se rozhodl zkusit štěstí ve Lvu Praha, vystřídal jeho dosavadní asistentRichard Žemlička.

Sparta hraje svoje zápasy v Tipsport Aréně (bývalé Sportovní hale), která má kapacitu 13.150 diváků.

Opory a hvězdy: Pöpperle - Kočí, Sersen, Milam, Hanzlík - Broš, Ton, Tenkrát, Bližňák, Ivan Rachůnek.

Web: www.hcsparta.cz

Návrat na wiki play off

 

Právě se děje

Další zprávy