Fotbalisté USA

Aktualizováno 21. 2. 2012 14:37
Profil amerického fotbalového reprezentačního týmu.
Fotbalisté USA
Fotbalisté USA | Foto: Reuters

Už od dob nejlepšího fotbalisty historie Brazilce Pelého se světový fotbal pokouší ve Spojených státech zapustit kořeny, ale daří se to jen zčásti.
Fotbal je stále ve stínu populárnějších sportů, které mají na severoamerickém kontinentu mnohem delší tradici. Na druhou stranu v anglické Premier League už hrají američtí fotbalisté a jejich národní tým jezdí na světové šampionáty.

Pozor, ale Američané už mají jednu medaili – bronzovou. Získali ji v roce 1930.

Od roku 1994 jsou pravidelnými účastníky závěrečného turnaje, nejlépe dopadli v roce 2002, kdy je ve čtvrtfinále vyřadilo Německo, v roce 2010 skončili v osmifinále po prohře v prodloužení s Ghanou. Poslední velký turnaj - Zlatý pohár v roce 2011 - zakončili na druhém místě za Mexikem.

Nejlepšími americkými hráči současnosti jsou Landon Donovan z Evertonu, Clint Dempsey z Fulhamu, Michael Bradley z Chieva, Oguchi Onyewu ze Sportingu Lisabon, Carlos Bocanegra z Glasgow Rangers a Tim Howard z Evertonu. Trenérem mužstva je německý internacionál Jürgen Klinnsmann, americkému týmu patří ve světovém žebříčku FIFA v únoru 2012 31. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy