Fotbalisté Anglie

Aktualizováno 10. 2. 2012 3:27
Profil fotbalového reprezentačního týmu Anglie.
Fotbalisté Anglie
Fotbalisté Anglie | Foto: Reuters

Anglická fotbalová reprezentace je tradiční účastník vrcholných světových a evropských šampionátů.

Ač kolébka fotbalu, na větší úspěch v poslední době Anglie stále čeká. Poslední "triumf" zaznamenala reprezentace Albionu na "domácím" mistrovství Evropy v roce 1996, kde však měla celá země větší očekávání než bronzovou medaili. Stejný kov získali Angličané ještě v roce 1968 a hodně zaprášené jsou také olympijská zlata z let 1908 a 1912. Jediným zlatem tak zůstává to světové z roku 1966.

Kvalifikací na Euro 2012 se mužstvo kolem italského trenéra Fabia Capella prokousávalo složitě. Během osmi zápasů sice ani jednou neprohrálo, především jeho výsledky proti Černé Hoře či Švýcarsku však nebyly nikterak oslnivé. Přesto se na závěrečný turnaj dostalo z první příčky, a v základní fázi si zahraje ve skupině D s Francií, Švédskem a Ukrajinou.

Anglie dala světovému fotbalu řadu slavných jmen. Za všechny zmiňme Bobby Charltona (historicky nejlepší střelec reprezentace se 49 góly), Petera Schiltona (hráč s nejvíce starty v národním týmu - 125), Tony Adamse, Alan Shearera, Bobby Moora, Gary Linekera, Glenna Hoddla, Chris Waddla, George Besta, Davida Platta, Paula Gascoigna, Robbie Fowlera, Paula Scholse, Michaela Owena, Davida Beckhama či Stuarta Pearce. Na evropském šampionátu 2012 budou oporami týmu Wayne Rooney, Steven Gerrard, Rio Ferdinand, Frank Lampard, John Terry, Ashley Cole či Joe Hart. Trenérem mužstva byl do začátku února Ital Fabio Capello, poté však rezignoval po sporu s Anglickou fotbalovou asociací. Pravděpodobným nástupcem, který naváže na jeho, ale i práci Terryho Venablese, Svena Görana Erikssona, Kevina Keegana, Glenna Hoddla, Bobby Robsona nebo Sira Alfa Ramseyho, je trenér Tottenhamu Hotspur Harry Redknapp.

Mezi nejslavnější anglické týmy patří Manchester United, Arsenal, FC Liverpool, Tottenham Hotspur, Chelsea a v poslední době i Manchester City. Anglická Premier League je jednou z nejslavnějších soutěží světa a Pohár Anglické fotbalové asociace (FA Cup), jehož se účastní všechny anglické týmy od nejnižších soutěží, je nejstarší klubovou soutěží světa, hranou již od roku 1871. Kořeny fotbalu v Anglii a potažmo celého světa sahají dokonce až do 16. století, první anglická fotbalová asociace pak vznikla 26. října 1863. Anglie byla také u historicky prvního mezinárodního zápasu, se Skotskem hrála již v roce 1872.

Na začátku února 2012 patří Anglii v žebříčku FIFA 5. místo.

 

Právě se děje

Další zprávy