Fotbalisté Kamerunu

Aktualizováno 21. 2. 2012 0:43
Profil kamerunského fotbalového národního mužstva.
Fotbalisté Kamerunu
Fotbalisté Kamerunu | Foto: Reuters

Milla, Kunde, Onana. Před dvaceti lety si tahle jména podmanila fotbalové fanoušky na fotbalovém mistrovství světa v Itálii, kde Kamerun dosáhl dosud největšího úspěchu afrických mužstev - dostal se do čtvrtfinále (stejně jako tehdejší tým Československa s Haškem, Chovancem či Moravčíkem).
Pravda je, že Jules Onana z Cannon Yaoundé a Emanuel Kunde z La Prévoyance zůstali v myslích českých fanoušků také díky půvabné zvukové podobě jejich příjmení s češtinou. Roger Milla (vlastním jménem Roger Miller), tehdy osmatřicetiletý, však patřil v Itálii k nejvýraznějším postavám turnaje. (Podívejte ZDE). Jen pro příklad: vzpomínáte na čtvrfinále proti Anglii (2:3)? Stav je 1:1, Milla převezme míč několik metrů před šestnáctkou, otočí se, jakoby nekonečně dlouho má míč na noze a s neuvěřitelnou samozřejmostí ho mezi obránci prostrčí do stoprocentní šance na Ekekeho.....

Millovi bude letos 60, ale evidentně má stále v Kamerunu jeho slovo velkou váhu. V dobrém i ve zlém. Když v roce 2010 kritizoval největší hvězdu národního mužstva Samuela Eto´a, byl to důvod, aby útočník Interu Milán hrozil, že se reprezentace vzdá. Nakonec samozřejmě Eto´o na mistrovství světa v témže roce jel a Kameruští lvi znovu patřili mezi nejvíce sledované týmy. Zůstali však za očekáváními, ve skupině neuhráli ani bod.

Největší úspěchy a hvězdy

Kamerun je z afrických zemí nejčastějším účastníkem závěrečných kol mistrovství, poprvé byl ve Španělsku v roce 1982 (právě zde se rodila výše uvedená kostra italského týmu), takže z posledních šampionátů vynechal jenom dvakrát - v Mexiku 1986 a v roce 2006 v Německu. Největším úspěchem však zůstává čtvrtfinálová účast v Itálii. Kamerun je také čtyřnásobným držitelem Afrického poháru národů, ačkoliv na ten poslední v roce 2012 se nekvalifikoval.

Vedle Eto´a je největší hvězdou týmu záložník Alexandre Song z Arsenalu, Eyong Enoh z Ajaxu, Joël Matip z Schalke 04, Benoît Assou-Ekotto z Tottenhamu Hotspur, Carlos Kameni z Malagy a také Leonard Kweuke ze Sparty Praha. Trenérem kamerunského mužstva, kterému ve světovém žebříčku FIFA z únoru 2012 patří 66. místo, je Denis Lavagne.

 

Právě se děje

Další zprávy