Fotbalisté Španělska

Aktualizováno 2. 2. 2012 15:58
Profil fotbalového reprezentačního týmu Španělska
Fotbalisté Španělska
Fotbalisté Španělska | Foto: Reuters

Španělský reprezentační tým je momentálně nejlepším národním celkem na světě a jedním z hlavních favoritů Eura 2012.

Reprezentanti z Pyrenejského poloostrova jsou držiteli titulu mistra světa z roku 2010 a mistři Evropy z roku 2008 (jako prvním se jim podařilo po zisku evropského titulu vyhrát i světový šampionát). Kromě toho mají na svém kontě ještě zlato z "domácího" evropského šampionátu z roku 1964 a stříbro z roku 1984. Jsou také držiteli "barcelonské" zlaté medaile z olympiády v roce 1992.

Na evropský šampionát se probojovali z prvního místa skupiny I, ve které hráli spolu s Českou republikou. V osmi zápasech získali plný počet 24 bodů a kvalifikovali se do skupiny C, v níž se utkají s Itálií, Chorvatskem a Irskem.

Mezi nejznámější hráče současného týmu patří Iker Casillas, Andrés Iniesta, Xavi, Xabi Alonso, Sergio Ramos, Fernando Torrés, David Villa, (nejvíce reprezentačních branek - 51), Cesc Fabregas či Carles Puyol. V minulosti byli největšími hvězdami Andoni Zubizarreta, který má také nejvíce odehraných zápasů v národním dresu - 126, Alfrédo di Stefano, Ferenc Puskás, Emilio Butrageňo, Josep Guardiola, Vicente del Bosque, Txiki Begiristain, José Mari Bakero, Fernando Hierro, Julio Salinas nebo Luis Enrique. Současným trenérem je Vicente del Bosque, mezi dřívější kouče patřili Javier Clemente, Josie Antonio Camacho, Luis Aragonés, José Villalonga, Miguel Muñoz nebo fotbalista českého původu Ladislav Kubala.

Nejslavnějšími španělskými kluby jsou Real Madrid a FC Barcelona, jejichž vzájemný duel - El Clásico - vždy patří k nejsledovanějším zápasům klubové sezóny.

Španělskému mužstvu na začátku února 2012 patří v žebříčku FIFA 1. příčka.

 

Právě se děje

Další zprávy