Michal Bílek

2. 2. 2012 14:01
Profil trenéra české fotbalové reprezentace Michala Bílka

Michal Bílek je trenérem české fotbalové reprezentace.

Hráčská kariéra Michala Bílka je spjata především s týmem Sparty Praha. Nastupoval v ní v osmdesátých a devadesátých letech, kromě toho hrál také v Betisu Sevilla, Viktorii Žižkov a závěr své kariéry prožil v Teplicích. Celkově nastoupil k 476 klubovým zápasům, a kromě nich si připsal i pětatřicet startů za českou, resp. československou reprezentaci. Bílek hrál na pozici obránce či defenzivního záložníka, byl však obávaným exekutorem standardních situací, proto zaznamenal i 95 vstřelených gólů.

Trenérskou kariéru zahájil Bílek v Teplicích v roce 2000, odkud však byl brzy odvolán a šel trénovat do Kostariky. Po návratu se posadil na lavičku reprezentační devatenáctky, s níž vybojoval bronzové medaile na mistrovství Evropy. To mu vyneslo angažmá v Chmelu Blšany, krátce ve Viktorii Plzeň a v letech 2006-2008 ve Spartě Praha. Po odvolání odešel na Slovensko trénovat MFK Ružomberok, po roce se však vrátil, chvíli dělal asistenta Ivanu Haškovi u národního týmu a následně se v říjnu 2009 stal hlavním trenérem reprezentace.

Největším Bílkovým trenérským úspěchem je kromě bronzu s devatenáctkou zisk titulu mistra Gambrinus ligy se Spartou v sezóně 2006/2007 a z nedávné doby pak postup na Euro 2012. Z hráčských let je také držitelem devíti titulů s letenským klubem.

 

Právě se děje

Další zprávy