Hans-Jörg Butt (Německo)

Aktualizováno 22. 2. 2012 11:29
Hans-Jörg Butt je bývalý německý fotbalový brankář.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Hans-Jörg Butt se narodil 28. května 1974 v Oldenburgu. Kariéru vrcholového fotbalisty začal vytáhlý gólman ve 20 letech v rodném Oldenburgu, který hrál třetí nejvyšší soutěž. Jeho výkonů si všimli ve slavném Hamburgeru SV, kam přestoupil v létě 1997. Na severu Německa se stal okamžitě jedničkou a co více, stal se z něj úspěšný exekutor pokutových kopů. Hned v další sezoně pomohl svému týmu v lize 7 góly, v následující sezoně jich přidal devět a v sezoně 2000/01 přidal tři ligové branky a jeden v Lize mistrů. V Hamburku tak dohromady nastřílel 20 gólů.

Jeho výkonů v brance a téměř stoprocentní bilance při exekuci si v roce 2001 všiml Leverkusen, kam v létě 2001 přestoupil. A hned úvodní sezona byla 'snová'. Podceňovaný tým kolem Michaela Ballacka se dostal až do finále Ligy mistrů, na čemž měl značnou zásluhu i Butt. Dokonce se z penalty trefil za záda Gianluigiho Buffona z Juventusu. Po pěti sezonách v Leverkudenu začal dostávat příležitost v brance mladíček René Adler, a tak se Butt rozhodl po sezoně 2006/07 odejít do Benfiky Lisabon. Jelikož v celé sezoně nastoupil k jedinému ligovému zápasu, rozhodl se v roce 2008 vrátit zpět do Německa - překvapivě až do třetí ligy do rezervy Bayernu. Jelikož však mladík Rensing nedokázal nahradit Olivera Kahna, který ukončil kariéru, v závěru se v osmi zápasech postavil do brány A týmu Butt. Sezonu 2009/10 v Bayernu začal jako jednička, a byl tak u vítězství v lize i německém poháru a pomohl Bayernu do finále Ligy mistrů. A navíc zaznamenal důležitou branku - z penalty překonal opět Gianluigiho Buffona z Juventusu, čímž odstartoval cestu Bayernu do finále. V bavorském velkoklubu působil Butt do roku 2012. Poté ukončil kariéru.

Reprezentační kariéra začala pro Butta v roce 2000, jako trojka se zúčastnil Eura ve stejném roce a MS 2002, kde Němci došli až do finále. Po úmrtí reprezentační jedničky Enkeho a zranění jeho nástupce se Butt podíval i na MS v roce 2010, kde kryl záda mladíkovi Neuerovi, a získal s týmem bronzové medaile.

Více o týmu Německu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy