Bohemians 1905

14. 2. 2012 13:29
Profil fotbalového klubu Bohemians 1905

Bohemians 1905 je jedním z nejslavnějších fotbalových klubů České republiky, který nastupuje v první fotbalové Gambrinus lize.

Počátky klubu

Založen byl v roce 1895 jako S. K. Kotva, o deset let později pak dostal název AFK Vršovice. Krátce po založení - v roce 1909 - přišly také první úspěchy, kdy tým porazil Spartu i Slavii, prvním úspěchem ve Středočeské župě, tehdejší nejvyšší soutěži, bylo třetí místo v roce 1918 a následně druhé za Spartou v roce 1920. Po založení celostátní ligy v roce 1925 byli vršovičtí hned o dva roky později druzí. Ve stejném roce, tedy 1927, také došlo ke změně názvu na Bohemians, který pochází od na tehdejší dobu exotického zájezdu do Austrálie, ve kterém vršovičtí fotbalisté reprezentovali celý český fotbal. Odtud název Bohemians - Češi. Ze zájezdu výprava přivezla také pár klokanů, určený sice prezidentu Masarykovi, od té doby však právě tento vačnatec slouží jako symbol klubu.

Další mezník v historii oddílu nastal v roce 1932, kdy byl ve Vršovicích vybudován nový stadion, pojmenovaný po tehdejším řediteli Bohemians Zdeňku Dannerovi. Klokani pak hráli často na špici tabulky, nevyhnuli se však ani sestupům, které přišly v letech 1935 (návrat po pěti letech), 1951 (návrat po dvou letech), tehdy již pod názvem Železničáři, a dále 1965 a 1970.

Jediný titul

Zlom však přišel v 70. letech. Tehdy v zelenobílém průhovaném dresu nastupoval Antonín Panenka, který mužstvo přivedl až do Poháru UEFA v roce 1975. Nejúspěšnějším pro Bohemians se však stal rok 1983, kdy vybojovali svůj dosud jediný titul mistra ligy a následnou účast v Poháru mistrů evropských zemí. Kromě Panenky v této době v "Bohemce" působila řada dalších slavných hráčů, jako Přemysl Bičovský, Vladimír Borovička, Karol Dobiáš, František Jakubec, Stanislav Levý, František Mottl (nejvíce zápasů v dresu Bohemians) nebo Ferdinand Planický (nejlepší střelec v historii). V osmdesátých a na začátku devadesátých let hráli Bohemians také evropské poháry, nejdále se dostali v sezóně 1982/1983, kdy se prokousali až do semifinále Poháru UEFA, ve kterém vypadli s pozdějším vítězem RSC Anderlecht. Slavný byl také postup přes Ajax Amsterdam na penalty v Poháru UEFA 1984/1985. V posledních dvaceti letech však přišlo pro Bohemians horší období, vrcholící sestupem z nejvyšší soutěže v roce 2003. Opravdový boj se však odehrával na jiné půdě.

Spor o Bohemku

Zřejmě největší trable v historii, které ohrožovaly samotnou existenci Bohemians Praha, byl roce 2005, kdy klubu hrozil kvůli finančním problémům zánik a přišel dokonce o profesionální licenci. Jejím majitelem se stala nově vzniklá akciová společnost AFK Vršovice, na kterou ČMFS převedl všechna práva i závazky. Tuto transakci však zpochybnil majitel původních FC Bohemians Praha Michala Vejsada, který se svého práva začal domáhat soudní cestou. Zároveň se rozhořel spor o název Bohemians, protože ten si spolu s logem od společnosti TJ Bohemians Praha na následující dvě sezóny pronajal FC Střížkov Praha 9. Do věci se proto vložili fanoušci původního klubu, kteří mezi sebou uspořádali sbírku a založili Družstvo fanoušků Bohemians. Celková částka vybraných peněz dosáhla 3,8 milionu korun, z toho 2,8 milionu bylo věnováno nově vzniklému klubu Bohemians 1905 v srpnu 2005, další částky pak v následujícím období. Tím byl původní klub zachráněn, spory však rozhodně neutichly.

Od té doby se totiž táhne složitý spor o právo používat název a značku Bohemians. Mezi přelomové rozsudky patří ten z května 2009, jímž Úřad průmyslového vlastnictví konstatoval, že klub Bohemians 1905 má jako jediný v České republice právo užívat pro sportovní účely tradiční znak klokana a název "Bohemians". V dubnu 2011 však pražský městský soud tento výrok zvrátil, když uvedl, že smlouva o převodu nástupnických práv z FC Bohemians Praha je neplatná. Proti tomu se však klub odvolal, konečný verdikt je proto zatím v nedohlednu. Mezitím však stačilo dojít k řadě konfliktů, obviňování, vrcholem čehož pak bylo neodehrané vzájemné utkání (viz níže).

Stěhování z Ďolíčku

Další šok pro fanoušky přišel počínaje sezónou 2010/2011, kdy se klub musel kvůli nevyhovujícím podmínkám stadionu v Ďolíčku přestěhovat do Synot Tip Arény, kde svoje domácí zápasy hraje rival Slavia Praha. Jedním z cílů, jak dosáhnout potřebné přestavby a návratu na stadion u Botiče, bylo založení politického subjektu Desítka pro domácí, které v komunálních volbách 2010 získalo tři mandáty v zastupitelstvu Prahy 10. Tato městská část také v roce 2012 vyjádřila záměr stadion Bohemians odkoupit.

Sportovní výsledky posledních let také nebyly nijak valné. Klub po názvem Bohemians 1905 poprvé vstoupil do nejvyšší soutěže v ročníku 2007/2008, na jejím konci z ní však sestoupil. Návrat pak přišel hned v následující sezóně 2009/2010. Tento ročník byl pikantní i v tom, že v něm poprvé nastupovaly dva týmy požívající název Bohemians. Vrcholem jejich rivality pak bylo neodehrané ligové utkání, do kterého odmítli hráči střížkovské Bohemky nastoupit. Následovaly tvrdé tresty, odpočty bodů a pro Kaprovu Bohemku sestup do druhé ligy.

Vzestup vršovických Bohemians signalizuje šesté místo v následujícím ročníku, v aktuálním soutěžním ročníku 2011/2012 je tým po zimní části na průběžném 12. místě. Největšími oporami současného mužstva jsou brankář Radek Sňozík, stoper Marek Nikl, útočník Lukáš Hartig nebo vycházející hvězda Nicolas Šumský. Trenérem mužstva je Pavel Medynský.

 

Právě se děje

Další zprávy