1. FC Slovácko

14. 2. 2012 10:36
Profil fotbalového klubu 1. FC Slovácko

1. FC Slovácko je fotbalový tým, hrající první fotbalovou Gamrinus ligu.

Vznikl v roce 2000, sloučením dvou klubů ze Starého Města a Uherského Hradiště. Za vzestupem fotbalu na Slovácku stála firma Synot podnikatele Iva Valenty, která nejprve dostala staroměstský klub v roce 1997 z třetí do druhé ligy a po postupu do nejvyšší soutěže v roce 2000 jej sloučila s uherskohradišťskou Slováckou Slavií (z obou klubů hrálo první ligu pouze Uherské Hradiště, a to v sezóně 1995/1996).

Hned v prvním roce se Synotu podařilo postoupit do Intertoto Cupu, o tři roky později se však zapletl do korupční aféry, která znamenala odchod hlavního sponzora. O tři roky později pak následoval sestup do druhé ligy. Vzápětí však přišel nový majitel a s ním o dva roky později odkoupení licence od Čáslavi, znamenající obnovení prvoligové příslušnosti.

Nejlepším umístěním Slovácka za jeho krátkou historii je čtvrté místo v sezóně 2003/2004 (zastíněné však korupční aférou) a dvě finálové účasti v Poháru ČMFS v letech 2005 a 2009. Na jihu Moravy začínala s fotbalem řada slavných osobností, například stříbrný medailista z Euro 1996 Miroslav Kadlec, držitel stejného ocenění Milan Kerbr, úspěšná léta pak v klubu prožili útočník Vladimír Malár, internacionál Lubomír Vlk nebo bývalý útočník Brna a Slavie Petr Švancara. Současnými oporami jsou například jeden z nejlepších ligových brankářů Miroslav Filipko, vytáhlý útočník Libor Došek nebo záložník Ladislav Volešák. Trenérem mužstva je Miroslav Soukup.

Po podzimní části sezóny 2011/2012 je Slovácko na osmém místě s 23 body.

 

Právě se děje

Další zprávy