Formule 1

Aktualizováno 10. 1. 2012 11:39
Formule 1 - historie a současnost nejslavnějšího motoristického seriálu
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Williams Martini Racing

Formule jedna (F1) je nejznámější a nejsledovanější motoristickou soutěží světa. Skládá se ze série závodů (Grand Prix, Velká cena), v nichž piloti soutěží v jednomístných speciálně upravených automobilech o titul světového šampiona. Mistrem světa se v roce 2011 stal Sebastian Vettel ze stáje Red Bull. Současně probíhá i soutěž jednotlivých stájí, které usilují o pohár kosntruktérů (ten loni vyhrál Red Bull).

Historie formule jedna se začala psát už na počátku dvacátého století, ovšem obrysy současné podoby šampionátu začala Světová automobilová federace (FIA) rýsovat až v roce 1947. V této době formuli vládla Alfa Romeo. Od sedmdesátých let se do F1 začali hrnout sponzoři a dominovalo jí Ferrari s McLarenem. V osmdesátých letech nahradil Ferrari na čele Williams v čele s legendárním Ayrtonem Sennou, jehož smrt na okruhu v San Marinu inciovala velké bezpečnostní změny. Na konci devadesátých let a na začátku nového tisíciletí se k dominanci opět vyšvihlo Ferrari, a to především díky Michaelu Schumacherovi, který vyhrál sedm titulů mistra světa.

Ústřední zákulisní postavou formule 1 je v současnosti Bernie Ecclestone, hlavní promotér formule 1, jehož firma (Formula One Management) inkasuje obrovské zisky za pořádání závodů. Druhou velkou personou tohoto sportu je prezident FIA, která reguluje pravidla F1 (momentálně je šéfem FIA Jean Todt, jenž převzal vedení po kontroverzním Maxu Mosleym).

Podle dostupných údajů každý závod formule 1 sleduje na 600 milionů diváků.

V programu ročníku 2012 je 20 Velkých cen, první se jede 18. března v Austrálii. Poslední závod je na brazilském okruhu Interlagos naplánován na 25. listopadu.

Nové sezony se zúčastní 12 týmů: Ferrari, Lotus F1 Team, Hispania, McLaren, Mercedes, Sauber, Red Bull, Torro Rosso, Williams, Caterham (který nahradil Team Lotus), Force India a Marussia (nahradil stáj Virgin).

 

Právě se děje

Další zprávy