Volební kalkulačka 2013

20. 10. 2013 21:33
Volební kalkulačka je zpravidla internetová aplikace, která má voličům napomáhat v rozhodování ve volbách. V České republice a na Slovensku fungují volební kalkulačky od roku 2006.
Foto: Jiří Kropáček

Volební kalkulačka je zpravidla internetová aplikace, která má voličům pomoci rozhodnout, komu dají hlas ve volbách. Původně nizozemský projekt, který vznikl v roce 1989, se postupně rozšířil do řady dalších zemí. V České republice a na Slovensku fungují volební kalkulačky od roku 2006 a vytváří je občanské sdružení KohoVolit.eu.

Předčasné volby do Poslanecké sněmovny 2013

Volební kalkulačka Aktuálně.cz:

Chtěli byste v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny hlasovat pro stranu, která se v klíčových otázkách nejvíc shodne s vašimi názory? Pokud ano, připravili jsme pro vás užitečný nástroj v podobě testu, na jehož konci se dozvíte, která ze stran vás bude nejlépe reprezentovat.

Kandidující strany jsme požádali o odpověď na osmnáct otázek, které jsou podle Aktuálně.cz klíčové pro zodpovědné volební rozhodnutí. Odpovězte si na ně i vy, přičemž po vyplnění všech odpovědí ještě můžete – ale nemusíte - určit, jak je která otázka pro vás důležitá.

Po kliknutí na tlačítko "Vyhodnotit" (nebo přeskočení této pasáže) se dozvíte, s kterou stranou se názorově nejvíc shodujete. Pořadí určuje Index Aktuálně.cz, který zohledňuje jak vaši shodu či neshodu s odpověďmi stran, tak důležitost, kterou jste otázkám přidělili. Vidíte ale zároveň prostý součet shodných odpovědí. Projít si můžete i zcela detailní vyhodnocení vašich odpovědí a to, jak na každou z nich odpověděly politické strany.

 

Právě se děje

Další zprávy