Krajské volby 2012 v Královéhradeckém kraji

5. 3. 2012 14:35
Ve volbách do krajského zastupitelstva obhájila pozici nejsilnější strany ČSSD se ziskem 12 křesel (19,73% hlasů). Za ní se umístila KSČM, která získala 11 mandátů (19,39% hlasů).
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Ve volbách do krajského zastupitelstva obhájila pozici nejsilnější strany ČSSD se ziskem 12 křesel (19,73% hlasů). Za ní se umístila KSČM, která získala 11 mandátů (19,39% hlasů). Do zastupitelstva se dále dostala Koalice pro Královéhradecký kraj (7 mandátů), ODS (6 mandátů), TOP 09 a STAN (5 mandátů) a Východočeši (4 mandáty).

V Královéhradeckém kraji vznikla koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem se stal opět lídr kandidátky ČSSD Lubomír Franc. Sociální demokraté obsadili v radě šest míst, komunisté tři.

Kandidátní listiny:

V čele sociální demokracie stál Lubomír Franc, dvojkou kandidátky byl náměstek hejtmana Josef Táborský následovaný krajským radním Janem Tippnerem. Proti Lubomíru Francovi se na straně ODS postaví Miloslav Plass. Občanská demokracie spoléhá také na oblibu starosty Jičína Martina Puše. Krajských voleb se také zúčastnila Koalice pro Královehradecký kraj, ve které se spojily KDU-ČSL, Volba pro města (VPM) a Hradecký demokratický klub (HDK). Jako lídr této koalice vystupoval Pavel Bělobrádek, který se řadí ke křesťanským demokratům. Na kandidátce Koalice pro Královéhradecký kraj se objevil také současný vicehejtman Vladimír Derner či primátor Hradce Králové Zdeněk Fink.

Volby 2008:

V současné době vládne v Královéhradeckém kraji koalice sociálních demokratů, KDU-ČSL a SNK ED. Právě ČSSD v posledních krajských volbách v roce 2008 získala největší počet hlasů a celkem 18 mandátů z celkových 45, křesťanští demokraté potom většinu doplnili svými čtyřmi a SNK ED třemi křesly. Druhé místo v roce 2008 obsadila ODS se 13 mandáty, třetí byli komunisté se sedmi mandáty, obě strany však momentálně působí v opozici.

 

Právě se děje

Další zprávy