Tata Bojs

13. 9. 2011 15:22
Tata Bojs je jednou z nejoriginálnějších českých kapel s hravými a často (sebe)ironizujícími texty a hudbou.
Tata Bojs
Tata Bojs | Foto: Aktuálně.cz

Tata Bojs je jednou z nejoriginálnějších českých kapel s hravými a často (sebe)ironizujícími texty a hudbou. Její jádro tvoří Milan Cais (bicí, zpěv, texty, vizuální stránka) a Marek "Mardoša" Huňát (baskytara, zpěv, texty), kteří kapelu v roce 1988 také založili.

V roce 2011 vydali album Ležatá osmička, na kterém se "po svém" částečně vrací i k minulým deskám a které má doprovodit doposud nejvýpravnější show.

Kapela Tata Bojs vznikla na sklonku osmdesátých let na pražské Hanspaulce - první koncert odehráli v tělocvičně TJ Spartak Dejvice. První album (Šagali Šagáli) nahráli v roce 1992, nikdo ho však nevydal. Na místě kytaristy působil nejprve Marek Padevět, kterého v roce 1994 vystřídal Marek Doubrava. Ten kapelu, po úspěšném albu Futuretro, v roce 2000 opustil.

Za doby jeho působení vydali Tata Bojs CD-EP Ladovo album a rok na to hráli na Trutnovském open-air festivalu. V roce 1997 vychází první "oficiální" album Ukončete nás...!, jemuž předcházel dlouhohrající singl Jaro/Divnosti. Následovaly desky Nekonečná stanice (1998) a zmiňované Futuretro (2000). To vyšlo již pod hlavičkou Warner Music.

Na dva roky zaujal Doubravovo místo Maťo Mišík, který hrál na desce Termixes (2001) a jehož potom v roce 2002 nahradil Vladimír Bár. Biorytmy, vydané na jaře 2002, znamenaly zlom a definitivní zařazení kapely mezi tuzemskou špičku. Na Biorytmy v podstatě navázalo ještě album Attention.

V roce 2004 pak vychází koncepční deska Nanoalbum, doprovázená vizuálně velkolepou tour, DVD a knihou. Příběh vypráví robotický pes Hal a točí se kolem vztahového trojúhelníku, nemocí a nanotechnologií. Deska získala čtyři Anděly v kategoriích "skupina roku", "album roku - rock", "videoklip roku" a "nejlepší zvuková nahrávka roku". Nanoalbum také inspirovalo vznik tanečního představení nazvaného Nanopicture, které zinscenovalo pražské divadlo Ponec.

V roce 2007 vyšlo řadové studiové album s názvem Kluci kde ste?, jemuž vévodila hitovka Pěšáci. V roce 2008, kdy kapela slavila dvacet let od svého vzniku, vznikla ve spolupráci s korejským smyčcovým Ahn Triem "best of" deska Smetana.

Sestavu kapely příležitostně doplňovala, jako "neustálý host", také zpěvačka Klára Nemravová.

V kapele kromě toho působí, zejména producentsky, ještě Dušan Neuwerth (od roku 1999) a klávesista Jiří Hradil (od roku 2004).

Po odchodu Warner Music z Česka přešla kapela pod Supraphon.

 

Právě se děje

Další zprávy