Rudyard Kipling

9. 11. 2015 14:14
Anglický básník, prozaik, novinář, nositel Nobelovy ceny.
Foto: Thinkstock

Život

Rudyard Kipling se narodil v indické Bombaji, jeho otec pracoval pro britskou koloniální správu, byl ředitelem umělecké školy. V šesti letech se dostal s rodiči do Anglie, kde ho po pár měsících zanechali a vrátili se do Indie. Studoval na internátní škole v severním Devonu v Anglii, kde si oblíbil anglickou literaturu, a v roce 1881 se vrátil zpět do Indie, protože studium na univerzitě si nemohl dovolit. Začal pracovat v redakci britských novin, kde mu otiskli první práce.

Základní údaje

Narození: 30 prosince 1865, Bombaj, Indie
Úmrtí: 18. ledna 1936,  Londýn, Anglie 
Manželka: Caroline Balestierová

V Indii žil dalších sedm let, které se staly inspirací pro jeho životní dílo. Stal se z něj uznávaný básník a později i prozaik. V roce 1891 se vydal na cestu kolem světa, procestoval jižní Afriku, Austrálii, Nový Zéland a Indii. Oženil se s Američankou Caroline Balestierovou, procestovali Japonsko a odstěhovali se v roce 1892 na čtyři roky do amerického Vermontu, kde Kipling napsal své Knihy džunglí. Poté se sám přestěhoval do Londýna, kde ve své tvorbě pokračoval. Oblíbenější byla jeho poezie, čtenářům se líbily exotické motivy, příroda a život domorodců. Na přelomu 19. a 20. století byl Kipling úspěšným spisovatelem a roku 1907 mu byla udělena Nobelova cena za literaturu. V psaní pokračoval dál až do 30. let, ale jeho další díla už takovou pozornost nezískala. Zemřel na mrtvici 18. ledna roku 1936 v Londýně.

Dílo

Nejznámější díla

Knihy džunglí, Kim, Bajky i nebajky, Když

Inspiraci pro své básně a romány hledal Kipling v Indii. Brity měl za velké bratry, kteří Indům pomáhají, učí je a vedou. Později byl kriticky označován za kolonialistu. První verše a povídky mu otiskly noviny v indickém Láhaur, pro které pracoval. Na konci 80. let vydal několik sbírek povídek, jejichž děj se odehrává v Indii. V Americe napsal Knihu džunglí a Druhou knihu džunglí (1894-95) (česky vyšly pod názvem Knihy džunglí). Celý život psal verše, vyšly různé výbory jeho básní, např. Sebrané verše, Všechny z kasáren, Mandaly, Když. Kiplingovy povídky na sebe navazují, jsou často spojeny rámcovou povídkou, např. Prosté povídky z hor, Černé na bílém, Pod himalajskými cedry, Handicap života. Psal také prózy pro děti, které si získaly oblibu i u dospělých Pohádky, Bajky nebajky, Povídky jen tak, Sloní mládě, Šotkova kouzla.

Knihy džunglí

"Číl příchod noci zvěstoval, Mang se už prohání. Spí stáda v chlévech. Pány jsme, než přijde svítání. Slyš kel a spár a dráp a zub, jako když zvoní kov. Kdo zákon džungle ctí, těm zní náš pozdrav: dobrý lov!" Rudyard Kipling, úvodní báseň Knihy džunglí

Kniha džunglí a Druhá kniha džunglí je zvířecí epos. První kniha obsahuje sedm, druhá osm novel. Každá je uvozena krátkou básní a také verši končí. Většina je s hlavním hrdinou chlapcem Mauglím, který se jako batole octl mezi zvířaty v džungli, vychovali ho vlci, medvěd Balú, had Ká, tygr Šér Chán prožívají s Mauglím mnohá dobrodružství. Zvířata spolu rozmlouvají lidskou řečí, ale lidé o tom nevědí.

Bajky nebajky

Soubor bajek, který napsal Kipling pro svou dceru. Příběhy polidštěných zvířat se odehrávají v pralesích, pouštích, řekách a mořích. Děti se v nich dozví, jak vznikla abeceda, jak zdomácněl pes, jak získal velbloud hrb a o dalších záhadách světa.

Jak velryba ke svému hrdlu přišla 
Bylo nebylo, Zlatíčka moje, před dávnými a dávnými lety žila v moři Velryba, a ta pojídala ryby. Snědla hvězdici a jehlici, a úhoře a piskoře, a žraloka a rejnoka, a pstruha a jeho druha, a delfilína a krabilína a vážně strrrašně zuřivého lína. Všechny ryby, co našla, snědla tou svou tlamou – tákhle! Až nakonec zbyla v moři jen jediná docela malá ryba, a to byla Rybka Lstivá, a ta plavala kousek za Velrybiným pravým uchem tak, aby byla v bezpečí. A tehdy se Velryba postavila na ocas a prohlásia: 
„Mám hlad.“ 
A ta malá Rybka Lstivá řekla malým, lstivým hláskem: 
„Mocný a vznešený Kytovče, ochutnal jsi někdy Člověka? …

Bajky nebajky

 

Právě se děje

Další zprávy