Richard Müller

15. 9. 2011 12:38
Richard Müller je slovenský hudebník a skladatel.
Richard Müller.
Richard Müller. | Foto: Aktuálně.cz

Sólovou kariéru Richard Müller začal v roce 1990 a hned se mu podařilo prorazit s česko-slovenským megahitem Štěstí je krásná věc nebo Rozeznávám, které mu na album V penzionu Svět napsali Petr Hapka a Michal Horáček. To už ale měl za sebou hity jako Prečo Vy, ľudia 20.storočia máte vždy zachmúrené obočia a hlavně Po schodoch s kapelou Banket, kterou založil v roce 1984. Nyní se zpěvák chystá na Potichu Tour 2, opakování loňské veleúspěšné koncertní šňůry po České a Slovenské republice.

Návrat

Před několika lety chtěl se svou aktivní kariérou skončit kvůli svým vleklým zdravotním problémům, zvláště depresím. V září roku 2011 oslavil padesátiny, shodil dvacet kilogramů a dostává se opět do formy. Místo odpočinku pracuje na novém albu a vytvořil soubor pětadvaceti cédéček s prostým názvem Všetko, která mapuje jeho kariéru. Vše, co zpěvák natočil na své sólové dráze, alba s Banketem a nějaké ty bonusy a rarity. K tomu všemu vychází kniha s komentáři a příbehy. Nyní se zpěvák ze všech sil soustředí na své nové album, které vyjde 11. listopadu 2011.

Na křtinách svou "krabici Všetko" doslova zasypal diamanty. V den svého jubilea pokřtil kolekci 263 skladeb. Jako dárek k narozeninám dostal desku nazdobenou diamanty. V jednom boxů jeho sbírky se dokonce ukrývá poukaz na diamant v hodnotě pět tisíc eur, ale chce to opravdu velké štěstí, protože sbírka vyšla v pětitisícovém nákladu.

Cesta ke slávě

Richard Müller se narodil se 6. září 1961 v Hlohovci. Je synem herce Vlada Müllera a herečky Elišky Müllerové. Absolvoval filmovou a televizní dramaturgii a scénaristiku na VŠMU v Bratislavě (1985).
S hudbou začínal jako jako redaktor měsíčníku Populár a Gramorevue. Svou první nahrávku vydal spolu se skupinou Burčiak Pavla Daněka. Po nesporném úspěchu se spolu s Martinem Karvašem rozhodl založit vlastní kapelu Banket, s níž vydal tři alba - v roce 1986 vyšla Bioelektrovízia. Nesmrtelný song Po schodoch pro něj napsal tehdy Vašo Patejdl. O dva roky později vyšla Druhá doba?! a v roce 1990 album Vpred?.
Sólovou dráhu odstartoval díky účasti na desce Petra Hapky a Michala Horáčka V penzionu svět, kam nazpíval písně Štěstí je krásná věc a Rozeznávám. První album podepsané jménem Richarda Müllera vyšlo v roce 1992 pod titulem Neuč vtáka lietať a obsahovalo také velký hit Nebude to také ľahké . Po dalších albech vyšlo v roce 2000 první Müllerovo album nazpívané česky - s texty Michala Horáčka - Richard Müller a hosté a o rok později album 01.
Asi nejvýraznější období v kariéře Richarda Müllera nastalo s kritikou velmi ceněným albem Monogamný vzťah, které nahrál v New Yorku v čase vztahu s Ivou Bittovou. Následovalo album 44, které si zpěvák nadělil k narozeninám se stejnou číslovkou jako nese v názvu. Album produkoval jeho někdejší spoluhráč z Banketu Henrich Leško a hráli na něm veličiny světové rockové i jazzové scény jako kytarista Hiram Bullock, bubeník Omar Hakim, Anthony Jackson a Will Lee. V rámci turné k albu se pak konal v roce 2007 v Bratislavě koncert, kam dorazily všechny hvězdy přizvané na album 44 i američtí studioví hráči z alba Monogamný vzťah.
Dnes je možné Richarda Müllera považovat za slovenskou žijící legendou, která má na svém kontě několik ocenění (Zlatý slávik 2003 získal první místo, cena Aurel v roce 2005 za nejlepší videoklip - Sníh, 2004 nejoblíbenější zpěvák rádia Grand Prix, 2005 získal druhé místo za Desku roku).

 

Právě se děje

Další zprávy