MHF Český Krumlov 2013

22. 4. 2013 13:25
Ve dnech 19. července až 17. srpna hostilo jihočeské město už 22. ročník MHF Český Krumlov. Na zahájení vystoupila Elina Garanča, na závěr pak Albena Danailova a Meehae Ryo.
MHF Český Krumlov
MHF Český Krumlov | Foto: Komerční sdělení

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je nejstarší hudební přehlídkou v české polistopadové éře. Probíhá v historických prostorách jihočeského města Český Krumlov. Festival nabízí široké spektrum hudby různých žánrů od 15. až po 21. století v interpretaci významných tuzemských i světových umělců. Žánrově zahrnuje klasickou hudbu, jazz, folklór, muzikál, operu i crossover.

Specifikem Českého Krumlova, který je zařazen do seznamu kulturního dědictví UNESCO, je skutečnost, že nenabízí kapacitní zastřešený prostor. Krumlovský festival se tedy vždy musí spolehnout na přízeň počasí.

22. ročník hudebního festivalu v roce 2013

V roce 2013 se uskutečnil 22. ročník MHF Český Krumlov. Účinkující vystoupili v letních dnech mezi 19. červencem a 17. srpnem. Původní program ještě narušila absence grantu od Ministerstva kultury. Festival tak přišel o čtyři miliony korun.

Na zahájení vystoupila lotyšská mezzosopranistka Elīna Garanča. V Pivovarské zahradě ji doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Během měsíčního maratonu koncertů zazněl mj. minule počasím zrušené The Queen Symphony skladatele Tolgy Kashifa, gratulační koncert k 25. výročí skupiny Čechomor, basbarytonista Adam Plachetka nebo kytarista Carlos Piñana.

Závěr festivalu měl zajistit houslista Maxim Vengerov spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu v Zámecké jízdárně. Místo něj byly k slyšení Albena Danailova /housle/ a Meehae Ryo /violoncello/.

Celkem program zahrnoval 17 večerních představení, národní večer byl věnován Rusku.

Z minulých let MHF

Mezi hvězdy posledního 21. ročníku byli sólista Metropolitní opery barytonista Dmitri Hvorostovsky, houslista Václav Hudeček, houslista Valerij Oistrach, klavírista Konstantin Scherbakov. O rok předtím oslavil festival 20 let své existence a vedle špičkových tenoristů Ramóna Vargase a Josého Cury na něm vystoupil i legendární Plácido Domingo.

1992 – první ročník MHF Český Krumlov
Poprvé se příznivci vážné hudby setkali v Českém Krumlově v roce 1992, kdy festival oficiálně zahájil tehdejší kancléř prezidenta republiky Karel Schwarzenberg a starosta města. První ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov byl několikadenní přehlídkou, která vznikla z nadšení organizačního týmu ve společnosti Auviex. Festival zakládal jeho ředitel Jaromír Boháč, Zuzana Lufinková, Jan Fischer a další.

Na zahajovacím koncertu v zámecké Jízdárně vystoupil orchestr Virtuosi di Praga pod taktovkou rakouského dirigenta Kurta Rapfa. Sólistou večera byl violoncellista Evžen Rattay. Festival svou dramaturgií a koncertním prostředím natolik zaujal, že se uskutečnil televizní a rozhlasový přenos zahajovacího koncertu.

 

Právě se děje

Další zprávy