MHF Český Krumlov 2012

23. 5. 2012 22:58
21. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov je nejstarší letní hudební přehlídkou v Česku polistopadové éry, která probíhá v atraktivních prostorách města Český Krumlov. Festival nabízí široké spektrum hudby různých žánrů od 15. až po 21. století v interpretaci významných tuzemských i světových umělců. Specifikem Českého Krumlova, který je zařazen do seznamu kulturního dědictví UNESCO, je to, že nenabízí kapacitní zastřešený prostor. Krumlovský festival se tedy vždy musí spolehnout na přízeň počasí.

21. ročník nabídnul od 20. července do 18. srpna 2012 lákavý program. Hvězdami byli sólista Metropolitní opery barytonista Dmitri Hvorostovsky, houslista Václav Hudeček, houslista Valerij Oistrach, klavírista Konstantin Scherbakov.

V roce 2011 oslavil festival 20 let své existence a vedle špičkových tenoristů
Ramóna Vargase a Josého Cury na něm vystoupil i legendární Plácido Domingo.

Festivalový rok 2010 fandům vážné hudby nabídl 21 koncertů a představení, konaných v 7 různých prostředích Českého Krumlova. Ročník, mezi jehož největší hvězdy patřily světoznámá sopranistka Renée Fleming či Karel Gott a Eva Urbanová, navštívilo 15 200 lidí.
První ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov byl několikadenní přehlídkou, která vznikla z nadšení organizačního týmu ve společnosti Auviex. Festival zakládal jeho ředitel Jaromír Boháč, Zuzana Lufinková, Jan Fischer a další.

Poprvé se příznivci vážné hudby setkali v Českém Krumlově v roce 1992, kdy festival oficiálně zahájil tehdejší kancléř prezidenta republiky pan Karel Schwarzenberg a starosta města. Na zahajovacím koncertu v zámecké Jízdárně vystoupil orchestr Virtuosi di Praga pod taktovkou rakouského dirigenta Kurta Rapfa. Sólistou večera byl violoncellista Evžen Rattay. Festival svou dramaturgií a koncertním prostředím natolik zaujal, že se uskutečnil televizní a rozhlasový přenos zahajovacího koncertu.

 

Právě se děje

Další zprávy