Mezinárodní filmový festival v Torontu 2013

30. 8. 2013 23:56
Kanadský filmový festival v Torontu se konal v roce 2013 od 5. do 15. září. Poslední filmy uvedl Ron Howard, Steve McQueen, Hayao Miyazaki, Alfonso Cuarón, Jim Jarmusch a další.
Z filmu 12 Years A Slave. Ilustrační foto.
Z filmu 12 Years A Slave. Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

V roce 2013 proběhne 38. ročník významného kanadského filmového festivalu. Odstartoval 5. září a promítalo se deset dnů. Za otevírací film přehlídky bylo vybráno biografické drama The Fifth Estate s Benedictem Cumberbatchem v roli Juliana Assange, jednoho z tvůrců projektu WikiLeaks. Režíroval Bill Condon, autor Kinseyho a Dreamgirls, ale také posledních dvou dílů Twilight Ságy.

O tom, kdo si odnese ocenění, rozhodovali podobně jako v minulých letech návštěvníci festivalu. Festival nedisponuje statutární porotou, a tak je rozhodnutí na divácích. Loni se poprvé ustavila porota NETPAC, vybírající nejlepší asijský film na festivalu.

Kořeny festival v Torontu sahají do roku 1976 a do dnešní doby si stihl získat popularitu i věhlas, o čemž svědčí i množství významných premiér. Událost používá zkráceninu "TIFF" a krom toho, že se jí účastní řada filmů z nejrůznějších zemí, tvoří nepřehlédnutelnou součást programu i podpora kanadské tvorby.

Každoročně je jedna sekce věnována konkrétnímu městu. V roce 2013 se diváci dočkali filmů z prostředí Atén.

V sekci restaurovaných filmů byly přichystány snímky Hirošima, má láska, Chuť makrel, Cronenbergův debut Shivers či Řím, otevřené město. Diváci by se také měli dočkat údajně nejlepšího filipínského filmu všech dob Manila in the Claws of Light.

Vítězem filmového festivalu se v roce 2013 stal film 12 roků otrokem Steva McQueena.

Speciální uvedení a premiéry

Oproti loňskému roku nabitému silnými jmény od P.T. Andersona po Anga Lee ročník 2013 vypadal slabší, tedy co do velkých režisérských jmen. Nové filmy uvedl Ron Howard - Rush (Rivalové), Justin Chadwick - Mandela: Long Walk to Freedom (Dlouhá cesta ke svobodě) či Steve McQueen - 12 Years a Slave (12 roků otrokem).

Mezi pozoruhodné snímky se řadila adaptace divadelní hry, která dostala Pulitzerovu cenu - August: Orange Country, v němž se sešly herečky Meryl Streep i Julia Roberts. Kill Your Darlings (Zabte své nejbližší) o Ginsbergovi i romantická komedie The F Word jsou další herecké příležitosti pro bývalého čaroděje z Bradavic Daniela Radcliffa. V loupežné komedii The Love Punch (Milostná rána) si zahráli Pierce Brosnan s Emmou Thompson. The Railway Man (Železničář) hostí Colina Firtha s Nicole Kidman.

Dokument od tvůrce Taxi na temnou stranu nazvaný tentokrát Armstrong Lie nabízí pohled na cyklistickou legendu. James Franco uvedl adaptaci Cormaca McCarthyho Child of God (Dítě Boží). Snímek The Disappearance of Eleanor Rigby: Him and Her (Zmizení Eleanor Rigby) s Jamesem McAvoyem a Jessicou Chastain pak přináší ojedinělý dvojfilm o lásce z pohledu obou partnerů. Scarlett Johansson se objevila v režijní prvotině Josepha Gordona-Lewitta Don Jon i sci-fi Under the Skin (Pod kůží).

Fanoušci literární klasiky mohl zaujmout film The Double (Dvojník) s Eisenbergem a Wasikowskou, který je moderní variací na román od Dostojevského. Komik John Turturro pak do svého nového filmu Fading Gigolo (Uvadající gigolo) obsadil Woodyho Allena. Z Karlových Varů známý film The Great Beauty (Velká nádhera) od Paola Sorrentino doplňuje z benátského festivalu sci-fi Alfonse Cuaróna Gravity (Gravitace) a Philomena Stephena Frearse a z Cannes Jarmuschova novinka Only Lovers Left Alive (Na živu zůstali jen milenci) a Ozonův snímek Jeune et jolie (Jen 17).

Poprvé se také v Severní Americe objevil poslední film animátorského tvůrce z Japonska Hayao Miyazakiho The Wind Rises (Zvedá se vítr). Uvedení se zde dočkala televizní minisérie Hořící keř o Janu Palachovi.

Ukáže na vítěze Oscarů?

Na torontském festivalu se zásluhou načasování na začátek vrcholného oscarového závodu objevují potenciální kandidáti na vítězství. Nemluvě o tom, že filmaři nemusí projekci situovat na evropský kontinent, ale zůstávají v Americe, byť musí do Kanady. Některým minulým ročníkům se poštěstilo ukázat na budoucího držitele Oscara za nejlepší film. Většinou se tak děje obrok (Milionář z chatrče - Precious - Králova řeč - Where Do We Go Now?), měl na loňský rok připadnout správný tip. Terapie láskou však na Oscarech neuspěla.

 

Právě se děje

Další zprávy