Festival Pohoda

12. 3. 2012 20:44
Pohoda, název je aktuálně doplněn o jméno sponzora a zní Bažant Pohoda, je největší slovenský hudební festival. Každoročně se koná v Trenčíně obvykle v průběhu třetího červencového týdne.
Festival Bažant Pohoda.
Festival Bažant Pohoda. | Foto: Martina Mlčúchová

Pohoda, název je aktuálně doplněn o jméno sponzora a zní Bažant Pohoda, je největší slovenský hudební festival. Každoročně se koná v Trenčíně obvykle v průběhu třetího červencového týdne.

Přestože se jedná o nejmasovější slovenskou akci tohoto typu, mezi headlinery se obvykle objevují některé ikony alternativní scény. V roce 2012 to budou například Lou Reed, Elbow nebo Bat for Lashes, z mainstreamových kapel pak zahrají Kasabian, The Kooks, The Horrors ad.

Pohoda je však multižánrovým festivalem a své zastoupení na ní má většina hudebních stylů. Vystoupení hudebníků doprovází různé divadelní přestavení, literární besedy, workshopy nebo zábavné atrakce.

V roce 2012 Pohoda proběhne ve dnech 5. až 7. července na trenčínském letišti.

Historie

Festival vznikl v roce 1997 původně jako menší jednodenní akce u příležitosti oslav 585 let města Trenčín. Už v druhém ročníku došlo k rozšíření dosavadního fotbalového stadionu Sihoti o taneční scénu, postupně se ale festival dále rozrůstal. Došlo nejdříve k přesunu do většího Areálu Pod Sokolicami, v letech 2004 a 2005 se přestěhoval do Vojenského letiště Trenčín a od roku 2006 se koná v areálu Letisko Trenčin.

V uplynulých letech na Slovensko přivezl interprety formátu Moby, Portishead, Pulp, Prodigy, Garbage, Pixies, Joan Baez, Patti Smith nebo Fun Lovin' Criminals.

V roce 2011 festival zaznamenal rekordní zájem a vyprodalo se všech 30 tisíc lístků.

Tragédie v roce 2009

Při náporu větru v roce 2009 došlo k roztrhnutí jednoho z festivalových stanů, který následně zavalil návštěvníky. Dva lidé nehodu nepřežili, jeden další byl vážně zraněn a s lehčí újmou na zdraví vyvázly zhruba dvě desítky návštěvníků.

Došlo k předčasnému ukončení festivalu, vystoupení řady umělců se zrušila a budoucnost Pohody byla nejistá. Organizátoři se však rozhodli pokračovat.

 

Právě se děje

Další zprávy