Miroslav Singer

18. 6. 2010 13:11
Miroslav Singer se stal historicky třetím guvernérem České národní banky. Do funkce ho jmenoval prezident Václav Klaus.
Guvernéra ČNB Miroslava Singera jmenoval prezident Václav Klaus v roce 2010.
Guvernéra ČNB Miroslava Singera jmenoval prezident Václav Klaus v roce 2010. | Foto: Jan Langer

Miroslav Singer se stal historicky třetím guvernérem České národní banky. Do funkce ho jmenoval prezident Václav Klaus, a to s účinností od 1. července 2010.

Singer pracoval v ČNB pět let jako viceguvernér. Ve funkci guvernéra nahradil Zdeňka Tůmu, který se rozhodl rezignovat v dubnu 2010, více než půl roku před vypršením druhého funkčního období.

Členem bankovní rady ČNB jmenoval Václav Klaus Singera v roce 2005. Miroslav Singer byl o počátku svého působení v centrální bance považován za "Klausova muže". Prezident ho označil za špičkového ekonoma nové generace.

Singer se staví zdrženlivě k zavedení evropské měny euro v Česku. Upozorňuje na příklad Slovenska, jehož ekonomika v době před zavedením eura rostla rychleji než ta česká. Příliš silný kurz, s nímž pak Slovensko do eurozóny vstoupilo, však podle Singera jeho ekonomiku viditelně zatížil.

Před nástupem do ČNB pracoval Singer ve společnosti PricewaterhouseCoopers ČR, dříve působil jako ředitel společnosti Expandia.

Miroslav Singer se narodil 14. května 1968 v Praze. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou, obor matematické metody v ekonomii. Doktoranské studium absolvoval na University of Pittsburgh v USA.

 

Právě se děje

Další zprávy