Volební programy 2010 - Automobily

28. 4. 2010 15:35
Škodlivými důsledky stále rostoucího automobilového provozu se volební programy zabývají jen minimálně.

Škodlivými důsledky stále rostoucího automobilového provozu se volební programy zabývají jen minimálně. A většinou jen v obecných proklamacích typu "budování obchvatů" a "omezení kamionové dopravy přes města".
Víc se věnují bezpečnosti silničního provozu, nejpodrobnější jsou v tomto bodě Věci veřejné. Zelení by pak zavedli mýto za vjezd do centra nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech.

ČSSD: "Předpokladem snížení přetížení komunikací, nadměrné nehodovosti a negativního vlivu na životní prostředí je vedle dobudování kvalitní dopravní infrastruktury také masivní podpora veřejné dopravy. V rámci jednotlivých krajů prověříme dopady průjezdu těžké tranzitní dopravy. Ve spolupráci centra, krajů a měst budeme řešit komplexní přístup k zvýšení bezpečnosti a komfortu silniční dopravy. Zvýšíme prevenci a postih nebezpečných porušení dopravních předpisů a omezíme šikanu účastníků dopravního provozu za banální přestupky."

ODS: "Ulehčíme lidem v městech a obcích od tranzitní nákladní dopravy. Přísnější metr na neodpovědné řidiče a piráty silnic podpoříme změnou zákona o provozu na pozemních komunikacích. Rozvoj inteligentních dopravních systémů přispěje ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Navrhujeme systém jedné SPZ na celý život, SPZ vázané k fyzické či právnické osobě, nikoli nastálo k jednomu vozidlu."

KSČM: "Vyvést dálkovou těžkou nákladní dopravu z objízdných tras okolo dálnic, rychlostních silnic a ze silnic 2. a 3. třídy."

TOP 09: "Uvědomujeme si, že v počtu dopravních nehod patří Česká republika k nejhorším v Evropě. Nehodlá se s touto situací smířit a bude ji zlepšovat cestou výchovy, prevence i nevyhnutelné represe vůči neukázněným. Nápravu vidí také v odstraňování kolizních míst, oddělení cyklistického provozu od automobilového, budování obchvatů měst na instalaci bezpečnostních prvků."

KDU-ČSL: "S růstem životní úrovně se rychle zvyšuje stupeň motorizace obyvatelstva. Negativním důsledkem tohoto vývoje je přetížení pozemních komunikací, zejména v centrech měst, individuální automobilovou dopravou. Podporujeme ekologicky šetrný automobilismus a vývoj alternativních paliv nové generace."

SZ: "Chceme, aby se na celostátní úrovni rozvinula osvěta pro nákup místních potravin a výrobků, protože dovážení potravin ze zbytečně velkých vzdáleností způsobuje vážné poškozování životního prostředí. Aby naše země nebyla objízdnou trasou, požadujeme sjednocení doby zákazu jízdy kamionů s Rakouskem: zákaz jízd od soboty 15 hodin do neděle 22 hodin. S ohledem na bezpečnost provozu navrhujeme omezení jízd kamionů také v páteční dopravní špičce. Za další vhodný regulační prvek považujeme zákaz jízdy kamionů v levém jízdním pruhu. Podporujeme zavedení poplatku za vjezd do vnitřní části Prahy i dalších velkých měst podle úspěšného londýnského vzoru."

VV: "Důraz na kvalitní přípravu nových a profesionálních řidičů v autoškolách, jako nástroj prevence dopravních nehod. Součástí výcviku v autoškole by měla být i průprava psychologická, která řidiče naučí, jak reagovat na náhlé nepředvídatelné situace a jak komunikovat s ostatními účastníky silničního provozu i se strážci zákona." "Zvyšování úlohy obcí a krajů při zajišťování bezpečnosti provozu na komunikacích pomocí dopravně bezpečnostních opatření, jako jsou například zvýšené přechody, ostrůvky, trávníky, šikany, psychologicky působící ukazatele rychlosti atd." "Dopravní značení pouze tam, kde je skutečně potřeba. Nadbytek dopravních značek snižuje pozornost řidičů." "Omezení nebo úplný zákaz reklamních ploch v dohledové vzdálenosti komunikace." "Přechody by měly být na přehledných místech. Je proto nutné rušit přechody v bezprostřední blízkosti kruhových objezdů nebo za autobusovými zastávkami." "Jsme pro využívání jednoduchých a nenákladných řešení, které zvyšují bezpečnost provozu. Jako například blikající zelené světlo světelné signalizace při přechodu na červenou, jednoduché ostrůvky na přechodech, povinnost používat reflexní plochy nebo být osvětlen za snížené viditelnosti i u chodců atd."

Projděte si další hesla z programů politických stran

 

Právě se děje

Další zprávy