Krajské volby 2012 - ČSSD v Moravskoslezském kraji

Aktualizováno 15. 10. 2012 15:22
Lídrem kandidátky sociální demokracie v Moravskoslezském kraji byl zvolen současný náměstek hejtmana Miroslav Novák.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Jan Langer

V Krajských volbách 2012 v Moravskoslezském kraji strana ČSSD zvítězila s 27, 4 procenty a získala tak 24 mandátů.

Lídrem kandidátky sociální demokracie v Moravskoslezském kraji byl zvolen současný náměstek hejtmana Miroslav Novák, který se pokusí získat funkci hejtmana kraje. Na předních místech se v podzimních krajských volbách objevovali také náměstkyně hejtmana Věra Palková nebo Jaroslav Marek z Frýdku Místku.

Volby proběhly 12. a 13. října roku 2012. Na prvním místo se podle pořadí preferenčních hlasů dostal Miroslav Novák z ČSSD s 6259 platnými hlasy. I Věra Palková získala velký počet hlasů, 3390 a zapsala se tak na 7. místo. Svatopluk Němeček z ČSSD získal 2704 hlasů a hned za ním je v pořadí Tomáš Hanzel z ČSSD s 2704 hlasy.

Mandáty získali:

Jaroslav Dvořák, Lenka Fojtíková, Tomáš Hanzel, Daniel Havlík, Kateřina Chybidziurová, Jaroslav Kala, Pavel Kawulok, Helena Kudelová, Marian Lebiedzik, Jaroslav Marek, Jiří Martinek, Jan Mayer, Svatopluk Němečekk, Miroslav Novák, Pavlína Nytrová, Věra Palková, Renáta Petrášková, Břetislav Piterák, Adam Rykala, Martin Sikora, Šárka Tekielová, Ctibor Vajda, Jiří Vzientek a Jan Wolf.

Mezi hlavní témata ČSSD, která je v současné době v Moravskoslezském kraji nejsilnější stranou, patří zejména cílené získávání evropských dotací. Díky novým dotovaným projektům chtějí sociální demokraté rozvíjet kraj a zároveň podporovat vznik nových pracovních míst. Podle ČSSD je do kraje třeba přilákat investory, proto například pracuje na přípravě průmyslové zóny v Karviné.

V posledních krajských volbách, které proběhly v roce 2008, zvítězila sociální demokracie v kraji s velkým náskokem. Voliči jí přiřkli 31 mandátů, a aby sociální demokraté získali většinu, spojili se se třetí nejúspěšnější stranou KSČM, které voliči přiřkli 11 krajských zastupitelů. Druhá ODS s 18 mandáty zůstala společně s lidovci v opozici. KDU-ČSL získala 5 křesel.

 

Právě se děje

Další zprávy