Krajské volby 2012 v Moravskoslezském kraji

Aktualizováno 15. 10. 2012 15:14
Krajské volby v Moravskoslezském kraji se konaly na 12. a 13. října 2012. Do té doby vládla v Moravskoslezském kraji koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem kraje byl Jaroslav Palas z ČSSD.
Krajské volby
Krajské volby | Foto: Jiří Kropáček

Krajské volby v Moravskoslezském kraji se konaly 12. a 13. října 2012. V Moravskoslezském kraji zvítězila strana ČSSD s 27, 4 procenty následovaná KSČM s 22,78 procenty, ODS s 9,92 procenty a KDU-ČSL s 8,6 procenty. Tabulku uzavírají Nezávislí s 5,72 procenty a Strana Práv Občanů ZEMANOVCI s 4,56 procenty.

Mandáty pro Moravskoslezský kraj v Krajských volbách byly rozděleny takto: ČSSD získala 24 mandátů, KSČM 20 mandátů, ODS 9 mandátů, KDU-ČSL 7 mandátů a Nezávislí 5 mandátů.

V Moravskoslezském kraji vznikla po volbách koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem se stal lídr kandidátky ČSSD Miroslav Novák. Socialisté v radě obsadili sedm křesel, komunisté čtyři.

Podle pořadí preferenčních hlasů jsou na prvním místě Miroslav Novák z ČSSD s 6259 platnými hlasy. V závěsu je Josef Babka z KSČM s 5547 hlasy následovaný Lianou Janáčkovou z Nezávislých s 4518 hlasy. Na čtvrtém místě najdeme Davida Sventeka z ODS s 4101 hlasy a pětici uzavírá Lukáš Curylo z KDU-ČSL s 3943 hlasy.

Do podzimu 2012 v Moravskoslezském kraji vládla koalice ČSSD a KSČM. Hejtmanem byl Jaroslav Palas z ČSSD.

Bývalý, neblaze proslulý hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas svou funkci neobhajoval, místo něho se do čela kandidátní listiny sociální demokracie postavil Miroslav Novák. Dál ČSSD nabídla současnou náměstkyni Věru Palkovou nebo Jaroslava Marka.

Lídrem kandidátky ODS se stal David Sventek, dosavadní ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko. Za ODS pak kandidovali i Radim Miklas, Petr Konůpka nebo Eva Poštová.

Kandidátku strany TOP 09 a STAN vedl poslanec Pavol Lukša, dále figurovali nezávislí kandidáti starostové Věra Palkovská z Třince a Petr Rys z Bruntálu.

Kandidáti KSČM byli na prvních místech Josef Babka, Karel Kuboš, Jitka Hanusová či současný náměstek hejtmana Svatomír Recman.

Jako kandidáta na hejtmana si strana KDU-ČSL vybrala Víta Slováčka, současného člena zastupitelstva. Stejně tak se svůj post pokusil obhájit Lukáš Curylo. Nově si přízeň voličů získával starosta obce Dobrá Jiří Carbol nebo nezávislá Eva Šillerová.

Celkem mohli voliči v Moravskoslezském kraji vybírat z 13 politických stran, 6 koalic a dvou hnutí.

V posledních krajských volbách, které proběhly v roce 2008, zvítězila s velkým předstihem sociální demokracie se ziskem 31 mandátů. Aby ČSSD získala většinu, spojila se s třetí nejúspěšnější stranou – KSČM, které voliči přiřkli 11 krajských zastupitelů. Celkem 18 mandátů si připsala ODS, která však společně s KDU-ČSL a jejími pěti zastupiteli působí v opozici.

 

Právě se děje

Další zprávy