Lucie Hradecká

14. 8. 2012 13:57
Lucie Hradecká je česká tenistka a držitelka stříbrné olympijské medaile

Lucie Hradecká je česká tenistka a držitelka stříbrné olympijské medaile.

Na okruh WTA (Ženské tenisové asociace) vstoupila v roce 2004. Premiérový titul na WTA Tour vyhrála roku 2006 v Portoroži (Slovinsko) spolu s krajankou Renatou Voráčovou. Singlový titul z události ITF (Mezinárodní tenisová asociace) získala v roce 2011 na Strabag Prague Open po finálové výhře nad kvalifikantkou Paulou Ormaecheaovou.

Po tomto úspěchu následovalo v sezóně 2011 mnoho dalších spolu s Hlaváčkovou vyhrála první grandslam na French Open a ve finále Fed Cupu nastoupila po boku Květy Peschkeové do rozhodujícího zápasu proti Rusku. České tenistky ve dvou setech přehrály pár Maria Kirilenková a Jelena Vesninová (obě hráčky z první světové desítky ve čtyřhře), a Česká republika tak po dvaceti třech letech vyhrála celou soutěž. V prosinci 2011 navíc dokázala při finále české tenisové extraligy těsně porazit svoji fedcupovou kolegyni Petru Kvitovou (v tomto roce jako jediná hráčka na světě).

Na počátku sezóny 2012 vyhrála Hradecká se stabilní spoluhráčku (stálá deblová dvojice od roku 2008) Andreou Hlaváčkovou turnaj v Aucklandu. Druhý titul sezóny získaly na memphiském turnaji. Na jednom ze čtyř turnajů druhé nejvyšší kategorie Premier Mandatory – Madrid Open se Hradecká probojovala z kvalifikace do hlavní soutěže, v níž porazila dvě hráčky první světové desítky – čtyřku Petru Kvitovou a pětku Samanthu Stosurovou. Skončila až v semifinále na raketě Američanky Sereny Williamsové. V následné klasifikaci žebříčku se dostala do elitní světové stovky, když ze 105.místa postoupila na 55. příčku.

V roce 2012 postoupily s Andreou Hlaváčkovou poprvé v kariéře do finále wimbledonské čtyřhry, v němž je zdolaly sestry Williamsovy. O několik týdnů později se tato situace opakovala na Letních olympijských hrách v Londýně, z nichž si Hradecká s Hlaváčovou odvezly stříbrnou medaili.

Během své dosavadní kariéry vyhrála na okruhu WTA Tour třináct turnajů ve čtyřhře. V rámci okruhu ITF osmnáct událostí ve dvouhře a třicet v deblu.

Na žebříčku byla nejvýše klasifikována pro dvouhru v červnu 2011 na 41. místě a ve čtyřhře pak v květnu 2012 na 8. místě.

Andrea Hlaváčková se narodila 21. května 1985. Jejím trenérem je Jiří Fencl.

 

Právě se děje

Další zprávy