Fotbalisté Ruska

3. 2. 2012 23:08
Profil fotbalového reprezentačního týmu Ruska

Ruský národní tým je jedním ze soupeřů České republiky ve skupině A mistrovství Evropy v Polsku a Ukrajině.

Mezi největší úspěchy, tehdy ještě sovětského fotbalu, patří čtvrté místo na světovém šampionátu v roce 1966 a vítězství na evropském šampionátu v roce 1960. Kromě toho hráli Rusové na světových šampionátech 1994 a 2002 a evropských mistrovstvích 1996, 2004 a 2008, kdy prohráli v semifinále se Španělskem 0:3. Na evropské mistrovství v roce 2012 se Rusové dostali jako vítěz kvalifikační skupiny B, kde za sebou nechali Irsko, Arménii, Slovensko, Makedonii a Andorru. Prohráli jen jeden zápas, a to doma se Slovenskem 0:1.

Hlavními hvězdami ruského týmu jsou Andrej Aršavin z Arsenalu, Roman Pavljučenko z Lokomotivu Moskva (nejlepší střelec z aktuálně hrajících reprezentantů, dosud vstřelil ve 45 zápasech 20 branek), Dinjar Biljaletdinov ze Spartaku Moskva, Konstantin Zyrjanov ze Zenitu Petrohrad, Sergej Ignaševič z CSKA Moskva nebo Aleksandr Keržakov z Petrohradu. Nejčastějším ruským reprezentantem je se 109 starty Viktor Onopko, nejlepším střelcem zase Vladimír Bezčastnych s 26 přesnými trefami, z dalších ruských hráčů v minulosti vynikal zejména Aleksandr Mostovoj nebo Valerij Karpin. Ze sovětské éry patří mezi nejslavnější hráče Oleg Blochin (nejlepší střelec se 42 zásahy a zároveň hráč s největším počtem odehraných zápasů - 112), Lev Jašin, Oleg Protasov nebo Albert Šesternjov. Současným trenérem ruského výběru je Nizozemec Dick Advocaat, který navazuje na práci svého soukmenovce Guuse Hidinka a dále například Olega Romanceva. Ze sovětského období pak stojí za zmínku trenérské ikony Valerij Lobanovskij, Gavriil Kachalin nebo Konstantin Beskov. Nejlepšími ruskými celky jsou Spartak Moskva, CSKA Moskva, Lokomotiv Moskva, Rubin Kazaň a Zenit Petrohrad, české barvy reprezentují v Rusku například Tomáš Necid (CSKA Moskva), Marek Suchý (Spartak Moskva) či Jan Holenda (Machačkala).

Ruský národní tým je na začátku února 2012 v žebříčku FIFA na 13. místě. Bilance českého/československého týmu s ruským, resp. sovětským je 13 zápasů, 2 vítězství, 5 remíz a 6 porážek. Naposledy jsme soupeře z Východu porazili v roce 1976 v rámci čtvrtfinále ME.

 

Právě se děje

Další zprávy