FK Mladá Boleslav

13. 2. 2012 12:57
Profil fotbalového klubu FK Mladá Boleslav

FK Mladá Boleslav je přední celek fotbalové Gamrinus ligy.

Klub byl založen v roce 1902. Mladoboleslavské kluby hrály ve svých počátcích ligu českého venkova, obdobu dnešní druhé ligy, do nejvyšší soutěže se však žádný z nich nedostal. Dnešní fotbalový klub navazuje na tým Aston Villa Mladá Boleslav, který vznikl v roce 1919. Nejvýše hrál středočeský tým v 80. letech, kdy čtyřikrát skončil na druhém místě v druhé lize a prohrál ve finále poháru s Baníkem Ostrava.

Na začátku 90. let Boleslav procházela krizí, sestoupila až do divize a vzestup přišel až v dalším desetiletí s osobu trenéra Karla Stannera a především za podpory místního automobilového závodu i města. Poprvé do nejvyšší soutěže se Boleslav dostala v roce 2004. Nejvýše v novodobé historii byla "Bolka" v sezóně 2005/2006, kdy dosáhla na druhé místo a následnou kvalifikaci o Ligu mistrů. Z ní sice vypadla, ale následně porazila Olympique Marseille a dostala se do základní skupiny Poháru UEFA. Tu si zopakovala i o rok později po vyřazení Palerma.

Následující tři sezóny se Boleslav pohybovala v lepším středu tabulky (i když měla vyšší ambice) a na další úspěch si počkala do sezóny 2010/2011, kdy si dokráčela pro vítězství v poháru - Ondrášovce Cupu.

Nejslavnějšími hráči historie jsou Roman Bednář, Marek Matějovský, Marek Kulič, Jan Rajnoch, Ludovic Sylvestre, Michal Papadopulos, Luboš Pecka nebo Jan Chramosta, nejznámějšími trenéry vedle Karla Stannera také Pavel Hapal, Zdeněk Ščasný nebo Dušan Uhrin mladší.

Po podzimní části sezóny 2011/2012 je Boleslav na čtvrtém místě.

 

Právě se děje

Další zprávy