Didier Drogba (Pobřeží slonoviny)

Aktualizováno 22. 2. 2012 13:32
Didier Drogba je fotbalista z Pobřeží slonoviny. Prošel kluby Le Mans, Olympique Marseille, Chelsea FC, Šanghaj Šen-chua a nyní hraje za tým Galatasaray SK.
Didier Drogba
Didier Drogba | Foto: Reuters

Didier Yves Drogba Tébily, jak zní celé jeho jméno, se narodil 11. března 1978 v Abidžanu v Pobřeží slonoviny. Fotbal se naučil hrát ve Francii, kde od svých pěti let bydlel se strýcem, profesionálním fotbalistou.

Drogba je typický útočník zrozený pro to, aby střílel góly. Největší proslulost získal v době svého působení v Premiere League, konkrétně v FC Chelsea, s níž také získal tři tituly. Jeho profesionální kariéra ale začala dřív, když mu bylo 19 let, nastoupil poprvé v dresu druholigového francouzského klubu z města, známého vytrvalostním závodem aut – v Le Mans. V sezóně 2003-2004 obdržel ocenění hráč roku ve Francii, to za veleúspěšnou sezónu s Olympique Marseille. Když v roce 2004 přestupoval do Chelsea, její tehdejší majitel Roman Abramovič musel zaplatit 24 milionů liber. To byl v té době absolutně nejdražší přestup. Nyní působí v tureckém Galatasaray SK.

Pro svou reprezentaci, Pobřeží slonoviny, je naprosto klíčovým hráčem. Je nejlepším střelcem reprezentace všech dob.

 

Právě se děje

Další zprávy