NS-LEV 21

27. 11. 2011 11:16
NS-LEV 21, neboli Národní socialisté - levice 21. století, je novou levicovou stranou na české politické scéně. V jejím čele stanul Jiří Paroubek, někdejší premiér a předseda ČSSD.
NS-LEV 21
NS-LEV 21 | Foto: Vojtěch Marek

NS-LEV 21 - Národní socialisté - levice 21. století - je novou levicovou stranou na české politické scéně. V jejím čele stanul Jiří Paroubek, někdejší premiér (2005-2006) a předseda České strany sociálně demokratické (ČSSD), záhy po svém odchodu z ČSSD v říjnu 2011.

V posledních měsících se vystupňoval konflikt s mateřskou stranou, v níž Paroubek ustoupil do pozadí po neúspěšných volbách v roce 2010, po kterých se strana přesunula do opozice. Od své rezignace na post předsedy dával často najevo nesouhlas s novým vedením. Kritizoval ho především pro odklon od volebního programu.

Problémy, s nimiž se většinou nová strana musí potýkat, jako slabá členská základna a nízký počet potenciálních voličů, se Paroubkova Lva 21 příliš netýkají. Jednak proto, že je veřejně známým politikem s dlouhou kariérou a také kvůli strategii spolčování s jinými malými stranami. Nedlouho po svém vzniku se LEV 21 spojil s Českou starnou národně socialistickou (ČSNS 2005), která do něj de facto vstoupila po odvolání svého předsedy Karla Janka.

Další strana, s kterou LEV 21 zahájil spolupráci jsou Moravané – strana, jejíž program stojí hlavně na snaze získat pro Moravu samosprávu a uznání moravské národnosti. Velkým rezervoárem vznikající členské základny je přitom sama ČSSD, z níž k Paroubkovi přestoupily již stovky lidí.

Hlavními osobnostmi nové strany se staly rodinný Paroubkův přítel a podnikatel Petr Benda, bývalý náměstek libereckého primátora Ivo Palouš, Tereza Holišíková, Petr Preisler a Aleš Kassal.

Ustavující sjezd strany proběhl 26. listopadu 2011 v pražském Obecním domě.

 

Právě se děje

Další zprávy