Zdeněk Svěrák

22. 3. 2012 11:28
Zdeněk Svěrák je jednou z nejvýraznějších osobností české kulturní scény a tvůrce kultovní postavy Járy Cimrmana.
Zdeněk Svěrák.
Zdeněk Svěrák. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Zdeněk Svěrák je jednou z nejvýraznějších osobností české kulturní scény. Jakožto dramatik a herec je se zesnulým Ladislavem Smoljakem nejvýraznějším autorem humoristického Žižkovského divadla Járy Cimrmana, v sedmdesátých a osmdesátých letech se Smoljakem pracoval jako filmový scenárista.

Scénáře píše také pro filmy svého syna Jana Svěráka, v několika z nich si zahrál hlavní roli. Zároveň společně s hudebním skladatelem Jaroslavem Uhlířem napsal množství populárních dětských písní. Je autorem několika knih pro děti, úspěšný pak je i s literární tvorbou pro dospělé. Z obou Svěrákových povídkových sbírek se staly bestsellery.

Za scénáře k filmům Kolja a Vratné lahve získal cenu Český lev. Film Kolja má na svém kontě i Oscara.

V srpnu 2014 má premiéru pohádka Tři bratři. Napsal scénář a vystupuje zde jako vypraveč.

Jára Cimrman

Společně s Ladislavem Smoljakem a Jiřím Šebánkem Svěrák vymyslel fiktivní postavu českého génia Járy Cimrmana, kolem kterého autoři vymysleli celou mytologii. Tu představují hlavně hry Žižkovského divadla, jež údajně pocházejí právě z Cimrmanova pera, a jejich hlavní protagonisté se stylizují do role pouhých objevitelů jeho díla.

Z ve své době zneuznaného génia Járy Cimrmana je dnes součást české popkultury a o jeho popularitě svědčí např. rekordní počet nominací v anketě Největší Čech, kde nakonec získal jen čestné uznání a z konečného pořadí byl vyřazen.

Filmová tvorba

V sedmdesátých a osmdesátých letech se Svěrák jakožto scenárista podílel na řadě filmů, z nichž některé vytvořil společně Ladislavem Smoljakem, případně je psal pro Smoljakovy filmy. Většinou se jedná o populární lidové komedie s jemným humorem, jako je třeba Vesničko má středisková, Obecná škola nebo Marečku, podejte mi pero!.

Svěrákovi scenáristovi se pak daří i v současnosti. Za filmy Kolja a Vratné lahve režírované jeho synem Janem dokonce získal České lvy. Ve snímcích Jana Svěráka také několikrát účinkoval jako herec v hlavní roli. V roce 2014 hraje v pohádce režírované synem Janem s názvem Tři bratři. Hraje zde vypravěče, přičemž je spolu s autorem textů písniček Jaroslavem Uhlířem tvůrcem scénáře.

 

Právě se děje

Další zprávy