Zachraňte kulturu 2013

14. 2. 2013 18:38
Na rok 2013 bylo v rozpočtu ministerstva kultury vyčleněno jen 2 % financí na živou kulturu. Proti zkracování dotací na tuto oblast kultury se vzdemul odpor, který vyústil v tuto iniciativu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Anna Vedralová

Kulturní iniciativa Zachraňte kulturu 2013 vznikla jako reakce na rozpočet Ministerstva kultury ČR vyčleněný pro živou kulturu. Tato oblast zahrnuje divadelní a taneční představení, výstavy výtvarného umění, koncerty či vydávání kulturních časopisů. Na rok 2013 měla být pro tyto účely vyhrazena 2 % z rozpočtu ministerstva kultury. V roce 2012 dosahovala částka 3,5 % a už tehdy byla označována za likvidační. Organizátoři iniciativy žádají, aby se na živou kulturu vyhradila aspoň 5,5 % z rozpočtu a dotace se tak ocitly na úrovni roku 2008. Kritika plyne i z toho, že letošní rozpočet ministerstva kultury byl přitom celkově navýšen oproti loňskému roku.

V souvislosti s tím byla 14. února uspořádána demonstrace proti ministryni kultury Aleně Hanákové a jejímu náměstkovi Martinu Sankotovi na Maltézském náměstí před budovou ministerstva. Do tohoto dne se k výzvě na internetu přidalo skoro pět tisíc lidí.

V případě, že by nebyly vyslyšeny výzvy, které zástupci iniciativy Zachraňme kulturu 2013 formulovali v petici, požadovali by dokonce odstoupení této ministryně. Během čtvrteční demonstrace došlo i ke krátké debatě mezi iniciátory a ministryní. Ještě několik dnů před protestem ministerstvo přislíbilo navýšit rozpočet o čtyřicet milionů, nyní už na částku rovnou loňským financím, což je však stále vnímáno jako nedostatečné. Mezitím se do médií dostala informace, že předseda TOP 09 vyjednával o novém ministrovi, kterým měl být Ivo Mathé.

Ve své patici dál zmiňují nutnost otevřené a kontinuální komunikace s Ministerstvem kultury a audit projektů navázaných na dotace Evropské unie, protože mají fungovat jako argument ministerstva pro současné snižování dotací na živou kulturu.

Iniciativu ze známých osobností podepsali mj. spisovatel Michal Ajvaz, šéfredaktor časopisu Host Miroslav Balaštík, výtvarník Václav Cigler, režisér David Jařab, šéfredaktor čtrnáctideníku A2 Karel Kouba, předseda Strany zelených Ondřej Liška, spisovatel Jaroslav Rudiš, předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský, výtvarník František Skála, dokumentaristka Olga Sommerová, socioložka Jiřina Šiklová nebo režisér a výtvarník Jan Švankmajer.

 

Právě se děje

Další zprávy