Whitney Houston

12. 2. 2012 20:20
Whitney Elizabeth Houston byla soulová, popová a rythm´n´beat zpěvačka, která si zahrála také v úspěšném thrilleru Osobní strážce. Soundtrack k filmu se stal nejprodávanějším ženským albem v historii.
Whitney Houston
Whitney Houston | Foto: Aktuálně.cz

Whitney Elizabeth Houston byla soulová, popová a rythm´n´beat zpěvačka, kterou zná většina lidí díky mimořádně úspěšnému romantickém thrilleru Osobní strážce, v němž hrála po boku Kevina Costnera. Soundtrack k filmu se stal nejprodávanějším ženským albem v historii - za týden se jej prodalo přes milion kusů.

Whitney Houston byla v sobotu 11. února 2012 nalezena mrtvá v hotelu v Beverly Hills.

Veliký rozsah, černošská barva hlasu, soulové podání a skvělá dynamika učarovaly milionům lidí po celém světě. Jedno z nejlépe prodávaných alb všech dob posbíralo 17 platinových desek a stále se prodává a s 45 miliony prodaných kopií je definitivně nejprodávanějším soundtrackem všech dob.

Kromě hitů z Osobního strážce, jako cover verze písně Doly Parton I will always love you, nejúspěšnějšího ženského singlu v historii, či I have nothing, obletěla svět píseň How will I know z jejího debutového alba. Píseň byla přitom původně napsána pro Janet Jackson, ta ji však nakonec odmítla.

Jako herečka se objevila ve filmech Až si vydechnu a Kazatelova žena, ale ty se nemohly s Osobním strážcem nijak porovnávat. Za svůj krátký život obdržela přes 400 pěveckých a hereckých ocenění. Mimo jiné 6 Grammy, 22 American Music Awards a 2 Emmy.

Zpěvačka se koncem 90. let postupně dostala z výsluní popové produkce do ústraní. Come back v roce 2009 v podobě alba I look to you se nekonal. Manželství s R&B zpěvákem Bobbym Brownem bylo plné násilí a drog, od kterých se ani po rozvodu v roce 2006 patrně už nikdy zcela neoprostila.

Whitney se narodila do pěvecké rodiny v roce 1963. Její matka, Cissy Houston, byla soulová a gospelová zpěvačka, která doprovázela takové hvězdy, jakými byli Elvis Presley a Aretha Franklin - kmotra Whitney. Jejími sestřenicemi byly zpěvačky Dee Dee a Dionne Warwick.

 

Právě se děje

Další zprávy