Umberto Eco

22. 9. 2011 14:46
Umberto Eco je jedním z nejpopulárnějších světových spisovatelů dneška.
Umberto Eco.
Umberto Eco.

Umberto Eco je italský spisovatel, sémiolog, filosof a estetik a zároveň je jednou z nejvýraznějších postav současného intelektuálního světa. Ve svých postmoderních románech Eco uplatňuje bohaté teoretické znalosti a jeho různě interpretovatelná díla s množstvím historických či literárních odkazů jsou celosvětově populární.

Sémiotice se pak Eco věnuje i na akademické půdě a přednáší ji na univerzitě v Bologně. Obor dále pomáhal rozvíjet i na mnoha dalších vysokých školách, například v San Marinu. Příležitostně přednáší i mimo Bolognu.

Život

Umberto Eco se narodil roku 1932 v malém italském městě Alessandria a poté, co jako mladík bez větší újmy přečkal druhou světovou válku, začal na otcův popud studovat práva na univerzitě v Turíně. Brzy jich ale zanechal, začal se věnovat středověké literatuře a filozofii a na základě disertační práce o estetice Tomáše Akvinského získal v této oblasti doktorát.

Do světa literatury vstoupil nejprve jako nakladatelský redaktor, záhy však s tématem diplomové práce publikoval svou první knihu. Zhruba ve stejné době začal rozvíjet síť avantgardních umělců, z nichž mnoho se později sdružilo v takzvané skupině 63, a zahájil kariéru profesora na své alma mater.

Později působil na několika dalších univerzitách a vydal mnoho odborných prací týkajících se sémiotiky, lingvistiky, literární vědy, masové kultury, estetiky nebo třeba i problematiky psaní studentských prací. Nicméně celosvětově proslulým jej učinila až beletristická tvorba.

Literární dílo

První román Jméno růže vyšel v roce 1980 a zajistil Ecovi celosvětové renomé. Postmoderní dílo zasazené do středověkého opatství totiž mělo původně náklad třicet tisíc kopií, dodnes se jich však prodalo přes devět milionů. Úspěšná kniha se dočkala filmového zpracování s Seanem Connerym v hlavní roli a v režii Jeana-Jacquese Annauda.

Svérázný autorský styl, který od čtenáře vyžaduje povědomí o historických souvislostech a ochotu přemýšlet, zachoval Eco i v dalších beletristických dílech: Foucaltovo kyvadlo, Ostrov včerejšího dne, Baudolino a Tajemný plamen královny Loany.

Dosud poslední román Pražský hřbitov se na český trh dostane 13. října, už v nyní se ale příběh o jistém kapitánu Simogninim se zajímavým náhledem na devatenácté století stal v mnoha zemích bestsellerem a byl oceněn Paveseho cenou.

 

Právě se děje

Další zprávy