Tom Cruise

19. 12. 2012 23:41
Hvězda filmové série Mission Impossible Tom Cruise má neustále plný natáčecí program. Do kin uvádí Jacka Reachera i sci-fi Nevědomí
Tom Cruise.
Tom Cruise. | Foto: fanpop.com

Populární, úspěšná i problematická osobnost Hollywoodu, to je Tom Cruise. Je jednou z velkých filmových hvězd už od osmdesátých let, jeho jméno je stále zárukou finančního úspěchu, přestože jeho poslední roky byly ovlivněny spojením jeho osoby se scientologickou církví.

Mezi jeho poslední filmová angažování patří čtvrtý díl série Mission Impossible z roku 2011, kde si zopakoval svou roli agenta Ethana Hunta a v roce následujícím se představil ve dvou filmech - Rock of Ages, kde ztvárnil rockového muzikanta, a Jack Reacher, což je akční adaptace knihy Lea Childa o zkušeném vojenském vyšetřovateli.

V roce 2013 se objevil v odvážné sci-fi Nevědomí. V letech další by se měl objevit třeba i jako Van Helsing, ve sci-fi Douga Limana All You Need Is Kill (Vše, co stačí, je zabít) nebo v páté Mission: Impossible.

Filmová kariéra

Start Cruisovy filmové dráhy se datuje do poloviny osmdesátých let. Již v první polovině se objevil v několika filmech, ale neměly takový význam jako Legenda Ridleyho Scotta z roku 1985 a hlavně Top Gun z roku následujícího. Snímek z prostředí amerického letectva produkoval Jerry Bruckheimer a režíroval Tony Scott. Film zajistil slávu jak letectvu Spojených států, tak Cruisovi. Oddechový a zábavní film se zdá jako ideální prostředí pro Cruise, tvoří však jen část jeho filmové biografie, v níž se střídají snímky seriózní a dramatické se snímky blockbusterových rozměrů.

Hned v druhé polovině osmdesátých let se tak zaměřil na první skupinu ve filmech jako Rain Man a Narozen 4. července. V devadesátých letech pokračoval ve snímcích Interview s upírem, Firma či Jerry Maguire. V roce 1996 však přišla další příležitost, jak se divákům připomenou ve velké akční roli, které si pak několikrát zopakoval.

Zrodil se agent Ethan Hunt, který se poprvé proháněl ještě pražskými uličkami, v roce 2000 se vrátil a v roce 2006 se zdál svou kariéru završit. Jenomže v roce 2011 se objevilo další pokračování a vypadá to, že tato postava zůstane s Cruisem ještě dlouho. Podobný typ role mu nabídla i akční taškařice Zatím spolu, zatím živi nebo kriticky výtečně hodnocená sci-fi Stevena Spielberga Minority Report.

Mimo to ale pokračoval ve spolupráci s rozmanitými režiséry zvučných jmen a nebál se experimentů. Díky tomu se zrodila jeho postava nájemného zabijáka s vizáží šedivé lišky ve snímku Collateral nebo parodická role obtloustlého a plešatého manažera v Tropické bouři. Se Spielbergem natočil ještě novou verzi Války světů, s Robertem Redfordem připravil Hrdiny a zbabělce, pro Bryana Singera ztvárnil atentátníka na Hitlera ve Valkýře a za vyloženě alternativní počiny můžeme považovat Magnolii, Vanilkové nebe či Eyes Wide Shut.

Ze života Toma Cruise

Narodil se třetího července 1962 v Syracuse ve státě New York, a to pod jménem Thomas Cruise Mapother IV. Jeho vyrůstání nebylo jednoduché, protože pochází z kočovné rodiny, ve čtrnácti letech měl za sebou studium na patnácti různých školách. To se samozřejmě podepsalo i na školních výsledcích Toma Cruise, které ještě zhoršila jeho dyslexie. Po střední škole tak v dalším studiu nepokračoval a nastoupil dráhu, která jej dovedla na špičku hollywoodského světa, přestože původně si plánoval náboženskou dráhu, nejlépe jako kněz.

Za svůj život se třikrát oženil, z těchto svazků má jednoho vlastního potomka. Poprvé se oženil v roce 1987 s Mimi Rogers, po třech letech ji však po jeho boku nahradila Nicole Kidman. S ní vydržel ve svazku necelých jedenáct let, během nichž adoptovali dvě děti. V roce 2006 pak uzavřel manželství s další herečkou, Katie Holmes. Jejich vztah však skončil v roce 2012.

Kontroverzi způsobuje jeho příslušnost k scientologické církvi, k níž se hlásí i další hollywoodské hvězdy jako John Travolta. Tato církev je však někdy vnímána jako sekta hlavně kvůli obviněním z manipulace s členy. Jejich počátky se nechal inspirovat P. T. Anderson s filmem Mistr, proti němuž scientologové protestovali. Zvláštní praktiky této organizace by podle drbů obestírajících rozchod s Katie Holmes měly stát právě za jejich rozepří.

 

Právě se děje

Další zprávy