Star Trek

31. 12. 2012 12:10
Star Trek má mnoho podob, dvě hlavní posádky lodí Enterprise však vede James T. Kirk a Jean-Luc Picard. V roce 2013 má premiéru nový film Star Trek: Do temnoty.
Seriál Gena Roddenberryho Star Trek se vysílal od roku 1966 a během tří sezón stihnul nabídnout 79 epizod.
Seriál Gena Roddenberryho Star Trek se vysílal od roku 1966 a během tří sezón stihnul nabídnout 79 epizod. | Foto: Aktuálně.cz

Star Trek je podobně jako Star Wars ikonickou veličinou žánru sci-fi. Jako televizní seriál ho v roce 1966 stvořil Gene Roddenberry. Od té doby vzniklo několik různých řad seriálů, natočilo se jedenáct celovečerních filmů, napsalo mnoho knih a vydala spousta komiksů a Star Trek pronikl i do videoher. Prvořadně se však stal kulturním fenoménem, který si získal zástupy fanoušků a ovlivnil vědeckofantastický svět.

V letní sezóně 2013 má premiéru dvanáctý film založený na tomto fenoménu nazvaný Star Trek: Do temnoty. Zámořské kritiky jsou pozitivní, v USA a dalších destinacích si film odbyl premiéru tří týdny před ČR.

Televizní seriály, kde to začalo

V současnosti existuje šest televizních sérií světa Star Treku. První se vysílala od roku 1966 do roku 1969 a je známa jako The Original Series. Objevoval se na americké stanici CBS, která vlastní i značku jako takovou. V pořadu vystupovala posádka vesmírné lodi USS Enterprise cestujícínapříč vesmírem ve složení James T. Kirk, Spock, Leonard McCoy, Scotty, Uhura, Hikaru Sulu a Pavel Čechov.

Dvě sezóny získal seriál v animované podobě v letech 1973 až 1974. Sám Roddenberry však o tomto seriálu mluvil jako o nekanonickém, tedy že jeho události nelze oficiálně řadit do universa Star Treku.

Na novou podobu si pak seriál počkal do druhé půle osmdesátých let. V letech 1987-1994 vzniklo sedm sérií The New Generation (tj. Nové generace). Děj se odehrával o necelé století později oproti originálnímu příběhu, a tak byla obměna i posádka vyslaná do vesmíru ve jménu Spojené federace planet. Velitelem je zde Jean-Luc Picard (v podání Patricka Stewarta) a s nižší šarží William Riker. V posádce se také objevil zástupce rasy Klingonů a Betazoidů. Seriál tím dál posiloval jeden ze svých tematických konceptů jednoty a soudržnosti navzdory rozdílnosti pohlaví či rasy.

Ještě před ukončením "Nové generace" odstartoval další seriál. V roce 1993 se začala vysílat Stanice Deep Space Nine. Z konceptu původních seriálů se vydělovala tím, že byl příběh situován na palubě vesmírné stanice a ne lodi. I tento seriál disponuje sedmi sériemi.

Obdobný počet řad je vlastní i dalšímu výtvoru - Voyager, který se vysílal od roku 1995. Voyager je název nové vesmírné lodi, které velí kapitánka Katheryn Janeway. Po roce 2000 vznikl nově jediný seriál, a to Star Trek. Enterprise, který se časově vrátil ještě před dobu popisovanou v prvním seriálu, dokonce před vznik zastřešující organizace Federace. Seriál si vysloužil čtyři řady.

Filmy ze světa Star Treku

Dosud vzniklo jedenáct filmových příběhů spjatých s vesmírem Star Treku. Šest jich bylo natočeno v návaznosti na originální sérii z šedesátých let, čtyři odkazují na obsah Nové generace. Jedenáctý film uvedený do kin v roce 2009 se pak vrátil zpět k posádce prezentované pod vedením Jamese Kirka.

Zcela první snímek nazvaný jednoduše Star Trek: Film byl uveden v roce 1979, další z první skupiny nesou název Khanův hněv, Pátrání po Spockovi, Cesta domů, Nejzazší hranice a Neobjevená země, která byla natočena roku 1991.

Generace, První kontakt, Vzpoura a Nemesis, které vznikaly v devadesátých letech a na počátku nového tisíciletí spadají do druhé skupiny.

Od roku 2009 probíhá na úrovni kinematografie proces obrody kultu Star Treku v podobě, která je lákavá i pro jiné diváky než oddané fanoušky nazývané trekkies. Režii filmu obstaral J. J. Abrams, který se vrátil k původní posádce, ale obsadil ji novými tvářemi. Jamese Kirka tak místo Williama Shatnera hrál Chris Pine, na pozici Spocka nahradil Leonarda Nemoye Zachary Quinto.

Film se setkal se velkým ohlasem a stal se jednou z blockbusterových událostí své letní sezóny. Celosvětově vydělal snímek 385 milionů dolarů, jen v Americe přes 250 milionů. Jde o víc než dvojnásobek v porovnání s do té doby nejúspěšnějším dílem. I po započítání inflace zůstává nová verze Star Treku finančně nejúspěšnější.

V roce 2013 je uváděn další díl, který vytvořil stejný autorský tým jako Star Trek z roku 2009. Jeho podtitul zní Do temnoty a novou hereckou posilou je Benedict Cumberbatch, který se proslavil ztvárněním Sherlocka Holmese v moderní televizní adaptaci od BBC. Datum české premiéry je 6. června 2013.

 

Právě se děje

Další zprávy