Rudolfinum

21. 3. 2012 14:48
Rudolfinum je neorenesanční budova na náměstí Jana Palacha v Praze, v níž sídlí státní instituce Česká filharmonie a Galerie Rudolfinum.
Rudolfinum.
Rudolfinum. | Foto: Vojtěch Marek

Rudolfinum je neorenesanční budova na náměstí Jana Palacha v Praze, v níž sídlí státní instituce Česká filharmonie a Galerie Rudolfinum. Budova byla postavena v roce 1884 dle návrhu architektů J. Zítka a J. Schulze.

Galerie Rudolfinum se programově věnuje především současnému výtvarnému umění a fotografii, s občasnými náhledy do minulosti. Daná díla se snaží zasazovat do historického kontextu a tento záměr podporuje i publikační činností, organizací přednášek a různých doprovodných programů, případně hudebních a filmových přehlídek.

Galerie zahájila svou činnosti 1. ledna 1994 a v současnosti patří k nejvýznamnějším výstavním prostorům v Česku. Velkoryse koncipované sály velké galerie doplňují tři sály malé galerie v Rudolfinu tak zpravidla probíhají dvě výstavy paralelně. Dvořákovu síň pak okupuje Česká filharmonie.

Posledními výstavami Galerie Rudolfinum byly Tak pravil LaChapelle představující jednoho z nejoriginálnějších showbusinessových fotografů současnosti, Kontroverze o právních a etických aspektech fotografie, Decadence Now! zaměřená na dekadenci v současném umění nebo Mutující médium mapující historii české umělecké fotografie.

 

Právě se děje

Další zprávy