Lewis Carroll

23. 11. 2015 14:10
Anglický spisovatel, matematik a fotograf.
Foto: Wikimedia

Život

Charles Lutwidge Dodgson se narodil 27. ledna 1832 v hrabství Cheshire v Anglii v rodině venkovského faráře. Jeho otec byl docentem matematiky a měl před sebou významnou církevní kariéru, které se vzdal, protože nechtěl žít v celibátu a chtěl mít rodinu. Narodilo se mu celkem 11 dětí a všechny se dožily dospělosti. Charles byl v pořadí třetím dítětem a prvním synem. Do 11 let byl vyučován doma, v té době hodně četl.

Základní údaje

Narození: 27. ledna 1832, Daresbury, Cheshire, Anglie
Úmrtí: 14. ledna 1898, Guilford, Surrey, Anglie

Pak byl poslán do malé soukromé školy v Richmondu., později přešel na Rugby School, kde patřil k nejnadanějším žákům. Později studoval, stejně jako jeho otec, na Oxfordu. Po dvou letech se musel vrátit domů, protože jeho matka zemřela. V následujícím roce ukončil základní studium s nejlepším prospěchem.

Nejznámější díla

Alenka v říši divů, Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala

Díky stipendiu mohl pokračovat dál, až se stal univerzitním tutorem matematiky. Stal se učitelem matematiky na Christ Church a byl jím až do konce života, i když mu jeho literární díla o Alence přinesla slávu a finanční bohatství. Podnikl cestu do Ruska v roce 1867. V následujícím roce mu zemřel otec a Charles se stal hlavou rodiny, která se musela vystěhovat z fary, kde žila. Nějakou dobu trvalo, než se podařilo najít ubytování pro neprovdané sestry. Zemřel 14. ledna 1898 na zápal plic u své sestry v Guildfordu.

Dílo

Bílý Králík si nasadil brejle. „Kde mám prosím, Vaše Veličenstvo, začít?“ zeptal se. „Začni od začátku,“ řekl Král, „a čti až do konce; potom přestaň.“ A Bílý Králík četl: Má příznivkyně veliká slovem mě nehaní, jen jednu věc mi vytýká: nejde mi plavání. Prý nezmizel jsem do dáli (to není chlapče lež). Co když se ona dopálí, kam před ní utečeš? Já jeden dal jí, oni pár zas jemu, ty nám víc. Tak obdržel jsi vzácný dar a mně nezbývá nic. Když do té věci nešťastné pak spadne, útěcha nám v hloubi srdce nezhasne: on nás v tom nenechá. Říct, proč jsme se tak zlobili, je tuze nesnadné. Marné je všechno úsilí, jak ji to popadne.

V mládí psal poezii a humorné povídky, které mu občas uveřejňovali v časopisech. Pseudonym, pod nímž se proslavil, začal používat v roce 1856. Ve stejném roce se seznámil s rodinou děkana Liddella, děti bral na výlety loďkou. Dojmy si zapisoval do svého deníku. Při jedné projížďce ho Alice Liddellová poprosila o pohádku a později ho požádala, aby jí tu pohádku napsal. Tak postupně vznikla jedna z nejznámějších knížek pro děti Alenčina dobrodružství v kraji divů (1865), kterou následovala Za zrcadlem a s čím se tam Alenka setkala (1871). Příběhy vypráví o dívce, která se ve snu dostane do podivuhodných říší a prožije tam zvláštní dobrodružství. Děj obou knížek plyne bez začátku a konce a skládá se z mozaiky samoúčelných příběhů. Všechno je uvolněno z vazeb – děj, věty, slova. Carroll otevřel dětem i dospělým svět fantazie, hry se slovy a osobitý humor. Třetím známým dílem je báseň Lovení Snárka (1876). Poslední knihou byl román Sylvie a Bruno (1889).

Kromě toho byl také výborným matematikem, napsal například knihu zábavné matematiky Curiosa Matematica, a nejlepším viktoriánským fotografem (dochovaly se snímky známých osobností, zvláštní kategorií jsou fotografie malých dívek kolem 11 let, oblečených i nahých).

 

Právě se děje

Další zprávy