George Clooney

23. 2. 2012 14:51
George Clooney je americký herec a režisér, který získal jednoho Oscara a několik nominací a pravidelně se umísťuje v žebříčcích nejvíc sexy mužů světa.
George Clooney.
George Clooney. | Foto: Reuters

George Timothy Clooney je americký herec, režisér, producent a scenárista. Narodil se šestého května 1961 v Kentucky. Za své herecké role obdržel tři Zlaté glóby a jednoho Oscara a řadu nominací. Herec je také znám pro svou politickou angažovanost, práci pro charitu a humanitární organizace. Clooney je rozvedený a bezdětný. Pravidelně se umísťuje v různých žebříčcích nejpřitažlivějších mužů.

Začátky kariéry

Clooneyho první role byla v dramatickém seriálu Centennial v roce 1978. Věhlas po celém světě mu přinesla role doktora Douga Rosse v seriálu Pohotovost, za kterou byl opakovaně nominován na Zlatý glóbus. Pohotovost vysílala stanice NBC vysílala mezi lety 1994 až 2009. Clooney seriál z nemocničního prostřední opustil v roce 1999. První velkou filmovou roli získal v hororu Od soumraku do úsvit (1996) u režiséra Roberta Rodrigueze. Následovala romantická komedie Báječný den (1996), kde hrál po bohu Michelle Pfeifferové, poté akční Peacemaker (1997), kde tvořil dvojici s Nicole Kidmanovou a kritiky ztrhaný Batman a Robin (1997) režiséra Joela Schumachera.

Clooney slaví úspěchy

Po odchodu ze seriálu Pohotovost hrál v komerčně úspěšných filmech. V roce 2000 si zahrál v katatrofickém filmu Dokonalá bouře Wolfganga Petersena, o rok později v krimi komedii Břatříčku, kde jsi? bratrů Coenových. Tento film přinesl herci ocenění nejen od diváků, ale i kritiků. Clooney zde bravurně ztvárnil uprchlého trestance, čím si vysloužil Zlatý glóbus za Nejlepšího herce. S režisérem Robertem Rodriguezem se sešel znovu v rodinném akční filmu Spy Kids: Špioni v akci (2001) a Spy Kid 3-D: Game Over (2003). Šéfa zlodějské party si zahrál v trilogii Stevena Soderbergha Dannyho parťáci (2001, 2004, 2007). Za roli v politického thrilleru Syriana Clooney získal Zlatý glóbus i Oscara. V roce 2007 exceluje v dramatu Michael Clayton, za nějž získává tentokrát nominaci na Zlatý glóbus a Oscara. Tutéž nominaci obdržel za film Lítám v tom (2009), který režíroval Jason Reitman. Za roli neschopného otce v dramatu s prvky komedie Děti moje (2011) získal Zlatý glóbus a oscarovou nominaci. Zda ji promění, se dozvíme 27. února 2012.

Herec režisérem

V roce 2002 uvedl svůj režijní debut Milujte svého zabijáka (2002), ve kterém si také zahrál. V roce 2005 režíroval černobílé politické drama Dobrou noc a hodně štěstí, které bylo nominováno na šest Oscarů. Třetím Clooneyho filmu je sportovní komedie Tvrdé palice, kde zároveň ztvárnil i hlavní roli po boku Renée Zellwegerová. Posledním filmem, který Clooney natočil je drama Den zrady (2011) z prostřední amerických prezidentských voleb, ve kterém mu herecky sekunduje Ryan Gosling. Film je nominován na Oscara v kategorii Nejlepší adaptovaný scénář a získal dvě nominace na Zlatý glóbus v kategoriích Nejlepší scénář a Nejlepší režie.

 

Právě se děje

Další zprávy