Český film 2012

13. 3. 2012 0:17
V roce 2012 do kin přišly české snímky Ve stínu, Signál, Čtyři slunce, Cesta do lesa nebo Poslední zápas Pepika Hnátka.
Z filmu Signál. Ilustrační foto.
Z filmu Signál. Ilustrační foto. | Foto: Bontonfilm

V roce 2012 na český filmový trh vstoupilo více než třicet nových snímků, přičemž mezi nimi mají zastoupení dokumenty i hrané filmy.

Vůbec prvním uvedeným domácím filmem se v polovině ledna stal mysteriózní thriller Labyrint debutujícího režiséra Tomáše Houšky, který však kritika většinou ohodnotila jako po všech stránkách hloupý. Helena Třeštíková také uvedla svůj nový časosběrný dokument Soukromý vesmír, v němž sleduje osudy jedné rodiny v průběhu 37 let.

Únorovým hitem se původně mělo stát drama z padesátých let Ve stínu režiséra Davida Ondříčka, jeho premiéra se však odložila až na polovinu září. Za čekání to však stálo, Ondříček předvedl podle mnoha kritiků skvělou dobovou detektivku noir a neúspěšně zkusil štěstí na Oscarech. Jinak nejvýraznějším domácím snímkem měsíce se tak pravděpodobně stal rodinný film Modrý tygr nebo příběh dvou studentů-podvodníků Signál.

V první polovině roku do kin přišel snímek Čtyři slunce režiséra Bohdana Slámy, jenž si svou premiéru odbyl už na zahraničním festivalu Sundance. Dále to jsou například romantická komedie Probudím se včera s Jiřím Mádlem v hlavní roli.

Největším trhákem první poloviny roku, co do popularity i filmových kvalit, je civilní komedie Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka, která navazuje na oblíbený seriál televize Nova. Chronologicky mu však film, jehož hlavní roli ztvárnil Miroslav Krobot, předchází. V červenci se druhým velkým hitem stalo pokračování lidové komedie Líbáš jako bůh pod názvem Líbáš jako ďábel, který znovu režírovala Marie Poledňáková.

V dalším průběhu roku přišly do kin například česko-polská komedie Polski film, volné pokračování Kozího příběhu nazvané Kozí příběh se sýrem, pokračování Cesty z města nazvané Cesta do lesa, dva snímky Jana Hřebejka Svatá čtveřice natočený podle scénáře Michala Viewegha a adaptace divadelní hry Odpad-město-smrt.

Kina nebyla ušetřena ani ryze amatárského pokusu Poslední výkřik, který těžil z popularity Ivety Bartošové, ani nepoučitelně amatérských Bastardů 3, v nich Tomáš Magnusek završil svou trilogii o problémech s menšinami.

Druhá půlka roku byla bohatá na zajímavé dokumenty - bezdomovecká Láska v hrobě, Pevnost z postsovětského Podněstří, politické dokumenty Hra o kámen a Občan K., fotbalové Dva nula a Země česká, domov Tvůj zkoumající společenské fenomény českého národa. O sondu do jejich duše se pokusila i Olga Špátová v bnejvětším přání.

Recenze na Aktuálně.cz

Odpad-město-smrt
7 dní hříchů
Posel
Cesta do lesa
Tambylles
Bastardi 3
Ve stínu
Svatá čtveřice
Poslední výkřik
Konfident
Polski film
Don't stop
Líbáš jako ďábel
Můj vysvlečenej deník
Vrásky z lásky
Okresní přebor: Poslední zápas Pepika Hnátka
Probudím se včera
Čtyři slunce
Vesnice roku
Modrý tygr
Signál
Soukromý vesmír
Labyrint

 

Právě se děje

Další zprávy